Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Z USA "pobrežie smrti": More vyplaví kosti ľudí zabitých cunami!

Pri minuloročnom zemetrasení zahynulo 16-tisíc ľudí
Pri minuloročnom zemetrasení zahynulo 16-tisíc ľudí

LOS ANGELES - Topánky obsahujúce kosti ľudí, ktorí zahynuli v marci 2011 pri cunami na východnom pobreží Japonska, začne pravdepodobne v priebehu tohto roka vyplavovať more na americké západné pobrežie. Uviedol to americký oceánograf Curt Ebbesmeyer, ktorého dnes citovala agentúra AFP.

Ebbesmeyer je odborník na morské prúdy, ich vzorce a smerovanie. Po zvážení všetkých faktorov odhaduje, že trosky z minuloročnej katastrofy na pobrežie USA priplávajú tento rok v októbri. "Myslím, že kosti v topánkach bude more vyplavovať až dva roky," povedal Ebbesmeyer. "Po cunami je stále nezvestných okolo 3000 ľudí, a tak toto budú posledné ostatky, ktoré rodiny budú mať," dodal.

Trosky a ďalšie predmety po cunami môžu byť vyplavené na tichomorské pobrežie kdekoľvek od Kalifornie po Aljašku, spresnil Ebbesmeyer. Návštevníci pláží by preto podľa neho mali byť pozorní. V prípade podobného nálezu upovedomiť políciu, aby úrady mohli prípadne pokračovať zodpovedajúcimi kanálmi - a napríklad kontaktovať japonské veľvyslanectvo.

"Je to veľmi citlivá záležitosť a úrady sa jej musia ujať s maximálnou opatrnosťou. Nebolo by napríklad dobré predčasne kontaktovať rodinu s falošnou nádejou," dodal. "Ak by vám napríklad vlna vzala celú rodinu, a potom ste dostali správu, že sa v USA našla topánka s nohou vašej matky, čo urobíte? Skočíte do prvého lietadla a priletíte," spresnil.

S tonami trosiek, ktoré vlani do mora zmietla prívalová vlna po zemetrasení v Japonsku, sa už začína potýkať Aljaška. Boj s náporom naplaveného materiálu oficiálne začína dnes na ostrove Montague a potrvá niekoľko týždňov. Aljašské úrady na boj s troskami očakávajú federálnu dotáciu vo výške najmenej 45 miliónov dolárov.

Už začiatkom apríla napríklad more vyplavilo pri Aljaške japonskú loď, ktorú spláchla morská vlna. A minulý mesiac sa japonský školák dozvedel, že jeho futbalová lopta doplávala až k Aljaške.

Zemetraseniu o sile deviatich stupňov a následnej vlne cunami, ktoré udreli 11. marca 2011, v Japonsku padlo za obeť 16 000 ľudí a 3000 zostalo nezvestných. Katastrofa spôsobila tiež tragickú haváriu jadrovej elektrárne vo Fukušime.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu