Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Historická udalosť: Prvý medzikontinentálny let solárneho lietadla!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ŽENEVA - Experimentálne lietadlo na solárny pohon odštartovalo dnes na svoj prvý medzikontinentálny let zo Švajčiarska do severnej Afriky.

Prototyp jednomiestneho lietadla Solar Impulse vzlietol z domovskej základne Payerne na západe Švajčiarska. Hmlisté počasie oddialilo štart o dve hodiny. Do piatku by mal stroj doraziť do španielskeho Madridu, kde sa vystriedajú piloti, a na budúci týždeň do cieľa 2500-kilometrového letu v marockom Rabate.

Jednou z najproblematickejších fáz letu bude prelet ponad Pyreneje a veterný Gibraltársky prieliv. Pre každý prípad má pilot v kabíne pripravený padák. Solar Impulse HB-SIA má rozpätie krídel porovnateľné s Boeingom 777 (63,4 metra). Vďaka konštrukcii z uhlíkových vlákien však váži len okolo 1600 kilogramov. Poháňajú ho štyri elektrické motory a je navrhnuté tak, aby mohlo letieť aj v noci. Má 12.000 solárnych článkov a vysokovýkonné batérie, ktoré dokážu akumulovať nadbytočnú energiu.

Testovacie lety prebiehajú vo Švajčiarsku od decembra 2009. Pred rokom Solar Impulse absolvoval prvý medzištátny let ponad Francúzsko a Luxembursko do Belgicka. Vylepšená verzia solárneho lietadla by v rokoch 2012-13 mala preletieť okolo sveta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu