Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Lietadlo na slnečný pohon zvládlo aj nočný let

Lietadlo Solar Impulse
Lietadlo Solar Impulse

ŽENEVA - Zaťažkávacia skúška lietadla na slnečný pohon, s ktorým by chcel švajčiarsky dobrodruh a letecký priekopník Bertrand Piccard obletieť svet, bola úspešná. Lietadlu vydržali batérie po celý čas nočného letu a ráno ich opäť začal nabíjať. Lietadlo vo štvrtok dokončí 24 hodinový let a malo by pristáť.

„Keď vyšlo slnko, bol to okamih, ktorý ukázal, že misia bola úspešná. Dokázali sme to," povedal viditeľne nadšený Piccard novinárom ráno o 6:00 SELČ. „Prvýkrát v histórii letelo lietadlo na solárny pohon deň a noc bez akéhokoľvek paliva," dodal.

Lietadlo zostane vo vzduchu po východe slnka ešte asi dve a pol hodiny, počas ktorých začnú solárne články znovu nabíjať jeho batérie. To podľa Piccarda bude znamenať dôkaz, že stroj je schopný nepretržitého letu.

Švajčiarsky dobrodruh zdôraznil, že úspešný 24-hodinový let experimentálneho lietadla môže ľuďom ukázať možnosti obnoviteľných zdrojov energie. "Už pred začiatkom celého projektu sme hovorili, že obnoviteľná energia umožní ľuďom robiť neuveriteľné veci," vyhlásil.

Lietadlo Solar Impulse má rovnaké rozpätie ako veľký Airbus 340, ktorého dopravná kapacita sa pohybuje okolo 400 cestujúcich. Piccardov stroj nesie zatiaľ iba pilota, váži ale vďaka konštrukcii z uhlíkových vlákien potiahnutých laminátom len okolo 1,6 tony, teda zhruba ako stredne veľký automobil. Na krídlach má 12 tisíc fotovoltaických článkov.

V roku 2013 by s upravenou verziou lietadla Piccard rád v piatich etapách zvládol cestu okolo sveta. Päťdesiatdvaročný Piccard, syn známeho podmorského bádateľa Jacquesa Piccarda, obletel v roku 1999 s britským spolupilotom Brianom Jonesom ako prvý na svete nonstop okolo celej zemegule v špeciálnom balóne.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu