Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Po Grékoch panikária aj Španieli, z banky už mali vybrať miliardu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MADRID - Klienti španielskeho finančného ústavu Bankia vybrali len za posledný týždeň vklady za viac než miliardu eur. Napísal to včera denník El Mundo. Činiteľ španielskej vlády to ale neskôr poprel a povedal, že z banky v tejto chvíli žiadne vklady neodtekajú. Madrid minulý týždeň rozhodol o zoštátnení Bankie, ktorá o to sama požiadala. Podľa zdrojov ale klienti začali vyberať vklady už skôr.

Zástupcovia Bankie a španielskej centrálnej banky odmietli informácie denníka komentovať, spočiatku rovnaký postoj zaujala i vláda. Denník napísal, že o citeľnom odlive vkladov v stredu informoval členov správnej rady Bankie jej nový predseda José Ignacio Goirigolzarri. El Mundo sa odvoláva na zápis zo stretnutia, ktorý vraj videl.

"Nie je pravda, že v túto chvíľu z Bankie odtekajú vklady," reagoval na správu denníka El Mundo námestník ministerstva hospodárstva Fernando Jiménez Latorre.

Ak má El Mundo správne informácie, svedčí jeho správa o tom, že dôvera v zoštátnenú banku rýchlo klesá. To sa odráža aj na burze v Madride, kde sa akcie banky obchodujú. Po včerajšom rannom prepade o desať percent sa straty prehĺbili a po obede už akcie strácali okolo 26 percent. Ich pokles v priebehu dňa dosahoval aj 29 percent, a jedna akcia sa tak predávala iba za 1,17 eura.

Španielska vláda Bankiu prevzala 9. mája. Bankia je štvrtou najväčšou bankou v Španielsku a napriek pomoci štátu sa stále potýka s vysokými stratami. Tie väčšinou ešte pochádzajú z roku 2008, kedy spľasla bublina na španielskom realitnom trhu. Bankia spravuje asi desať percent vkladov celého bankového systému Španielska.

Investori v poslednej dobe špekulujú, že Španielsko sa môže dostať do situácie, kedy nebude mať inú možnosť, ako požiadať o medzinárodnú finančnú pomoc, ako to v posledných dvoch rokoch urobili už tri členské krajiny eurozóny. Investorov k týmto úvahám vedie hlavne neistota okolo nákladov na reformu španielskeho bankového systému.

Objem vkladov, ktoré klienti Bankie podľa tamojších médií za posledný zhruba týždeň vybrali, predstavuje asi percento vkladov drobných klientov a firiem u Bankie. "Všetka tá negatívna publicita okolo zoštátnenia bude mať nejaké dôsledky," upozornil jeden bankový analytik, ktorého citovala agentúra Reuters.

Zdroj blízky banke ale povedal, že vklady začali vo zvýšenej miere z Bankie odchádzať už skôr, teda ešte pred zoštátnením ústavu. "Ja myslím, že kvôli tomu sa do toho vložila vláda a banku tak rýchlo zoštátnila," povedal zdroj.

Vláda už Bankii v minulosti neraz pomohla, naposledy sa nové akcie banky objavili na burze vlani v júli. Od tej doby ich hodnota spadla asi o dve tretiny, z čoho veľká časť pripadá na posledný týždeň. Akcie si vlani v lete kupovali aj drobní investori, ktorí po silnom prepade kurzu teraz asi aj najviac predávajú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu