Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Grécki extrémisti chcú po voľbách rozmiestniť na hraniciach míny

Ilustračné foto
Ilustračné foto

SOLÚN - Blížiace sa parlamentné voľby v Grécku budú podľa všetkého poznačené aj vzostupom extrémistickej fašistickej pravice. Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že v celoštátnom zákonodarnom zbore bude mať prvýkrát zastúpenie aj hnutie Zlatý úsvit, ktorého členovia samých seba charakterizujú ako "nekompromisných nacionalistov".

Jeden z ich predvolebných sľubov hovorí dokonca o tom, že proti prílevu imigrantov do krajiny chcú bojovať rozmiestnením mín na gréckych hraniciach.

Politológovia predpovedajú, že Zlatý úsvit získa vo voľbách naplánovaných na 6. mája viac ako päť percent hlasov a podarí sa mu tak prekročiť trojpercentné parlamentné kvórum. Stalo by sa tak vôbec prvýkrát od roku 1974, keď v Grécku padla diktatúra a krajina sa vrátila k demokracii. Extrémisti už teraz disponujú jedným kreslom v aténskej mestskej rade, keď ich kandidát Nikólaos Michalouliákos v roku 2010 voličov oslovil najmä svojím deklarovaným bojom proti imigrantom.

Okrem krajných pravičiarov sú na vzostupe v Grécku už tradične aj komunisti. Favoritmi na víťazstvo v nedeľňajších voľbách sú však socialisti a konzervatívci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu