Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Rana pre proeurópanov: V Grécku vládne strany prišli o väčšinu!

Antonis Samaras
Antonis Samaras (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Grécka konzervatívna strana Nová demokracia (ND) zvíťazila v dnešných parlamentných voľbách so ziskom 19,18 percenta hlasov. Vyplýva to z prvých čiastkových oficiálnych výsledkov, ktoré zverejnilo ministerstvo vnútra. Odchýlka pri tomto volebnom odhade je 0,5 percenta, upozornila agentúra AP.

Podľa týchto výsledkov by ND získala 109 poslaneckých kresiel v 300-člennom parlamente. Zjednotená radikálna ľavica (SYRIZA), ktorá sa v prieskumoch pohybovala až na štvrtom mieste, skončila druhá so ziskom 16,3 percenta hlasov, čo by predstavovalo 50 poslancom.
      
Na treťom mieste so ziskom 13,6 percenta a 42 poslaneckých kresiel skončila niekdajšia najsilnejšia strana Panhelénske socialistické hnutie (PASOK) Evangelosa Venizelosa, ktorá je koaličným partnerom vo vláde dočasného premiéra Lucasa Papademosa.
      
Líder ND Antonis Samaras pred voľbami vyhlasoval, že by si komplikované vládnutie so socialistami nechcel zopakovať. Krátko po zverejnení prvých výsledkov oznámil, že je ochotný o koaličnej vláde rokovať.
      
Vodca socialistov Venizelos po oznámení výsledkov vyzval na vytvorenie vlády národnej jednoty, na ktorej by sa mali zúčastniť všetky proeurópske strany podporujúce záchranný fond EÚ. Zároveň však trpkú porážku svojej strany zhodnotil ako vyjadrenie nedôvery s jej politikou, pričom podľa neho bude zostavovanie vlády ťažké, pretože voliči nedali nikomu jednoznačný mandát na prevzatie zodpovednosti za krajinu.
      
Výsledky potvrdzujú očakávania, podľa ktorých sa oslabila pozícia dvoch tradičných dominantných strán, konzervatívcov aj socialistov. Polepšili si menšie strany, vystupujúce proti nepopulárnym úsporným opatreniam.
      
Ak by sa už výsledky výrazne nemenili, dokázali by ND a PASOK utvoriť krehkú väčšinovú vládu so 151 poslancami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu