Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Supervolebná nedeľa: Okrem Francúzska plnia urny aj v Grécku a Srbsku

Zobraziť galériu (2)

ATÉNY – Od predčasných parlamentných volieb sa Grécku očakáva, že prinesú zoslabenie oboch tradičných vládnucich strán. V Srbsku sa rozhoduje nielen o novom zložení parlamentu, ale aj o hlave štátu.

 

V Grécku to majú nahnuté tak pravicová Nové demokracia (ND) ako aj socialisti (PASOK). Obom rovnako uškodili neslávne rozpočtové škrty, ktoré museli schváliť kvôli hospodárskej kríze.

Hlasovacie miestnosti budú dnes otvorené do 18:00 SELČ a prvé výsledky sa očakávajú okolo pol deviatej večer.  Ak sa naplnia predpovede výskumov, Nová demokracia vyjde ako najsilnejšia strana.

Grécke médiá rátajú, že v najlepšom prípade pravicová strana získa 130 poslancov v 300 člennom parlamente. To by ale znamenalo, že sama vládu nezostaví. Okrem socialistov PASOK by sa mali do parlamentu dostať aj menšie strany z oboch krídiel politického spektra. Týchto šesť až osem strán spojuje predovšetkým odpor k tvrdým hospodárskym obmedzeniam, ktorá vyplývajú z hlbokého zadlženia štátu. Nemajú to tam chlapci ľahké, ak si vezmeme hlasy z Nemecka, ktoré volajú po zmene meny. „Grécko s eurom nemá šancu, nech sa vráti k drachmám.“

Supervolebná nedeľa: Okrem Francúzska
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Kompletne nové politické zastúpenie po dnešnom dni získa aj Srbsko, kde občania rozhodujú nielen o zástupcoch ľudu ale aj o hlave štátu a miestnych samosprávach. Na Balkáne pritom pôjde predovšetkým o stret proeurópsky orientovaných demokratov doterajšieho prezidenta Borisa Tadiča s nacionalistami Tomislava Nikoliča. Obaja lídri sa zároveň uchádzajú aj o prezidentský post.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu