Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Břeclavskí Rómovia zúria: Pohrozili radikálnym protestom!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Rómovia v juhomoravskej Břeclavi pohrozili v sobotu radikálnym protestom v súvislosti s nedávnym brutálnym útokom na 15-ročného chlapca, ktorého údajne zbila trojica mužov tmavšej pleti.

Ako informoval server novinky.cz, na zhromaždení v břeclavskom evanjelickom kostole, kde sa malo hovoriť o incidente, prišla asi stovka účastníkov, prevažne členov rómskej komunity, ale aj zástupcov polície a vedenia mesta.

Diskusia organizovaná združením IQ Roma servis a iniciatívou Nenávisť nie je riešenie sa však od začiatku niesla v napätej atmosfére. Rómovia trvali na tom, že s útokom nemajú nič spoločné. Napriek tomu údajne musia čeliť šikanovaniu polície a prejavom nenávisti miestnych obyvateľov.

"Ak si myslíte, že bude pokoj, že to budeme znášať, tak to sa mýlite," vyhlásil jeden z rozhnevaných Rómov. Vzápätí s ním odišla väčšia časť podobne naladených účastníkov.

Hrozba odznela pred nedeľňajším pochodom pravicových radikálov v Břeclavi. Polícia na zhromaždení informovala o opatreniach, ktoré podnikla na zaistenie bezpečnosti, a starosta Oldřich Ryšavý uisťoval, že mesto nie je z protestu nadšené, ale nemohlo mu zabrániť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu