Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Breivik sa ospravedlnil nepolitickým obetiam svojich útokov

Anders Behring Breivik
Anders Behring Breivik (Zdroj: SITA)

OSLO - Nórsky extrémista Anders Behring Breivik, ktorý zabil v júli minulého roku 77 ľudí, sa v pondelok ospravedlnil "nevinným obetiam" svojho útoku na vládnu budovu v Osle. Ospravedlnenie však patrí len tým, ktorí išli náhodou okolo a nemali žiadne politické väzby. Obetiam útoku v letnom mládežníckom tábore Robotníckej strany na ostrove Utöya sa ospravedlniť odmietol, keďže išlo o "legitímne ciele".

"Bolo to malé barbarstvo, aby sa zabránilo veľkému," vyhlásil pred súdom s tým, že mladí prívrženci Robotníckej strany sa podieľali na deštrukcii nórskej spoločnosti. Breivik si uvedomuje, že "zničil veľa životov, no nepripúšťa si to, aby prežil".

V júli 2011 pravicový radikál najprv odpálil bombu v centre Osla, pričom usmrtil osem ľudí. Následne sa presunul k jazeru Tyrifjorden, kde na ostrove Utöya spustil paľbu na účastníkov letného tábora Robotníckej strany. O život prišlo 69 osôb. Breivik už súdu povedal, že jeho cieľom bolo pozabíjať všetkých približne 600 mladých ľudí. "Neboli to nevinné deti, ale politickí aktivisti," uviedol. Mládež Robotníckej strany tiež prirovnal k Hitlerjugend a povedal, že sa stali jeho cieľom, "pretože väčšina z nich je naivná a naočkovaná". Nad svojimi činmi neprejavil žiadnu ľútosť a podľa vlastných slov ak by mal možnosť, zabíjal by znova.

Breivik tiež súdu povedal, že plánoval aj ďalšie útoky, pričom ako ich terče menoval dom v centre Osla, kde sa stretáva miesta ultraľavicová mládež, redakciu denníka Dagsavisen a sídlo nórskej Strany socialistickej ľavice. Pravicový extrémista podľa vlastných slov spáchal útoky v záujme ochrany "etnických Nórov" pred multikulturalizmom a islamizáciou, ktorú spôsobila veľkorysá imigračná politika vládnej Robotníckej strany. To považuje za "legitímnu obranu".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu