Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Breivik sa chce vyhnúť liečebni: Som vystavený rasizmu, sťažuje sa

Anders Behring Breivik
Anders Behring Breivik (Zdroj: SITA)

OSLO - Nórsky masový vrah Anders Behring Breivik dnes na súde povedal, že pochybnosti o jeho duševnom zdraví sú súčasťou rasistického sprisahania na diskreditáciu jeho krajne protimoslimskej ideológie.

Breivik, ktorý sa priznal k zabitiu 77 ľudí pri bombovom útoku v Osle a v mládežníckom tábore na ostrove Utöya, sa tak snaží dokázať, že nie je duševne chorý, uviedla tlačová agentúra AP.

Požiadavka na psychiatrické vyšetrenie by podľa Breivika nebola predložená, ak by bol "bradatým džihádistom". Dodal, že je vystavený hlbokému rasizmu, pretože je militantný nacionalista. Úrady sa pokúšajú vyhlásiť za nezákonné všetko, čo reprezentuje.

Dve psychiatrické vyšetrenia dospeli v prípade Breivika k rozdielnym záverom. Vrah trvá na tom, že je duševne zdravý. Obviňuje prokuratúru, že sa snaží o to, aby pôsobil iracionálne.

Ako ďalej Breivik uviedol na súde, vie o tom, že mu hrozí liečebňa pre duševne chorých. Zdôraznil, že urobí všetko preto, aby sa tomu vyhol.

Breivik porovnal bolesť rodín svojich obetí so svojou vlastnou situáciou s tým, že on tiež po vlaňajšom 22. júli stratil kontakt so svojimi priateľmi a rodinou.

Obžalovaný nepreukázal nijakú ľútosť, keď pokračoval vo svojej šokujúcej výpovedi o masakre v tábore na ostrove Utöya. Masakru 69 mladých ľudí nazval "nevyhnutnou".

Breivik sa dostal do defenzívy, keď ho prokurátori vypočúvali ohľadom pasáží jeho 1500-stranového manifestu, ktorý pred útokmi umiestnil na internet.

V dokumente boli opísané uniformy, medaile, pozdravy a kódexy militantnej skupiny Templárski rytieri. Obžalovaný tvrdí, že k tejto skupine patrí, avšak prokuratúra neverí v jej existenciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu