Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Breivik by mal dnes pred súdom v Osle dokončiť výpoveď

Anders Breivik
Anders Breivik

OSLO - Nórsky atentátnik Anders Behring Breivik, ktorý vlani pripravil o život 77 ľudí, by mal dnes pred súdom v Osle dokončiť svoju výpoveď. Breivik sa už k svojim činom priznal, ale je presvedčený, že je nevinný. Konal vraj v sebaobrane, pretože chcel čeliť multikulturalizmu a moslimskému prisťahovalectvu.

Breivik, ktorý vypovedal minulý týždeň od utorka do piatku, verejnosť šokoval chladnokrvným a podrobným popisom, ako 22. júla najprv v Osle odpálil nálož a potom na ostrove Utöya v blízkosti metropoly strieľal na účastníkov mládežníckeho tábora vládnej sociálnej demokracie. Kým v prvom prípade prišlo o život osem ľudí, na ostrove atentátnik zabil 69 osôb.

Obžalovanému hrozí 21 rokov väzenia s možnosťou opakovaného predlžovania trestu až na doživotie. Ak súd dospeje k záveru, že bol nepríčetný, bude internovaný v psychiatrickej liečebni. Proces začal pred týždňom a mal by trvať až do konca júna; o mesiac neskôr je očakávaný rozsudok. Po Breivikově vystúpenie má súd okrem iného na programe výsluchy expertov vrátane psychiatrov a výpovede preživších a ďalších očitých svedkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu