Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Odhalenie o katynskom masakri s tisícmi obetí: Američania vedeli pravdu a boli ticho!

WASHINGTON - Spojené štáty vedeli, kto stál za masakrou tisícov poľských dôstojníkov a príslušníkov inteligencie v Katynskom lese z roku 1940. Potvrdzujú to v pondelok odtajnené materiály, ktoré na podnet poslancov nariadil zverejniť prezident Barack Obama. Z viac ako tisícstranového dokumentu vyplýva, že administratíva vtedajšieho šéfa Bieleho domu Franklina Delana Roosevelta mala pomerne jasné informácie, že popravy vykonali Sovieti a nie nacisti, ako to tvrdil sovietsky vodca Josif Stalin.

Roosveltova administratíva však nechcela šíriť takéto informácie, keďže Sovietsky zväz bol v tom čase americkým spojencom v snahe poraziť nacistické Nemecko počas druhej svetovej vojny. S takýmto postupom súhlasil aj vtedajší britský líder Winston Churchill. K definitívnemu potvrdeniu sovietskej viny za masakru v Katynskom lese dospela americká vyšetrovacia komisia začiatkom 50. rokov.

Do Katynského lesa neďaleko Smolensku na jar 1940 previezli viac ako 22-tisíc Poliakov a na rozkaz sovietskeho vodcu Josifa Stalina ich postrieľali a zakopali do masových hrobov. Zodpovednosť Sovietskeho zväzu po prvý raz priznal až Michail Gorbačov v roku 1990, pričom pred dvoma rokmi ruský parlament schválil deklaráciu o zodpovednosti tajnej služby NKVD a Stalina za masakru. Tá je dlhodobým problémom vo vzťahoch medzi Ruskom a Poľskom. Tie tvrdo zasiahla letecká nehoda vládneho špeciálu na palube s prezidentom Lechom Kaczynským letiacim do Smolenska, ked si v neďalekom Katynskom lese chcel pri príležitosti 70. výročia popráv uctiť jej obete.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu