Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Šokujúce odhalenie: Prezident sa nechal "zabiť" pri eutanázii!

François Mitterrand
François Mitterrand (Zdroj: Wikipedia)

PARÍŽ - Bývalý francúzsky prezident François Mitterrand, ktorý trpel viac ako 14 rokov rakovinou, v januári 1996 požiadal o ukončenie svojho života injekciou do žily. S odvolaním sa na jeho syna to tvrdia dvaja novinári v knihe, ktorá bola vydaná vo Francúzsku.

Látku k ukončeniu utrpenia mu podali injekciou na jeho naliehavú žiadosť. "Len jedna osoba vie, čo sa stalo, ale nič (verejne) nepovie. Len nám povedala, že všetko prebehlo v pokoji. Potom informovala po telefóne osobného Mitterrandovho lekára," citovali Gilberta Mitterranda autori knihy Posledné tabu-Odhalené zdravie prezidentov.

François Mitterrand, ktorý stál na čele francúzskeho štátu najdlhšie zo všetkých doterajších prezidentov, 14 rokov, zomrel 8. januára 1996 na následky rakoviny prostaty. Krátko potom jeho lekár prezradil, že s chorobou bojoval už od roku 1981, teda od nástupu do funkcie. V pravidelných oficiálnych správach o prezidentovom zdraví sa to však na jeho príkaz neuvádzalo.

Asistovaná smrť pomocou lekára na žiadosť pacienta, takzvaná eutanázia, nie je v krajine povolená. Správa o Mitterrandovi oživuje vo Francúzsku diskusiu o eutanázii, ktorú sa snaží mnoho ľudí, lekárov i organizácií uzákoniť, ale zatiaľ márne.

Mitterrand pred rokom 1989 významne pomohol československej opozícii. Ako prezident pri oficiálnej návšteve Prahy sa totiž už rok pred "zamatovou revolúciou" neváhal verejne prihlásiť k odporcom komunistického režimu. V roku 1999 bol pri príležitosti 10. výročia novembrových udalostí posmrtne vyznamenaný Rádom bieleho leva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu