Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Absolútne zúfalstvo manželky: Prosím, zabite môjho muža!

Tony chce umrieť Zobraziť galériu (3)
Tony chce umrieť (Zdroj: swns.com)

MELKSHAM - Manželka päťdesiatsedemročného muža, ktorý je ochrnutý od krku dolu, podala v jeho mene návrh na zmenu zákona, aby paralyzovaný obchodník mohol podstúpiť aktívnu eutanáziu.

Tony Nicklinson z Veľkej Británie ochrnul v roku 2005 po záchvate, ktorý dostal na služobnej ceste v Grécku. Nedokáže hovoriť ani sa hýbať. Stal sa väzňom vo vlastnom tele. Svoj súčasný život pokladá bývalý aktívny športovec za neznesiteľný a nedôstojný a s pomocou svojej ženy Jane sa snaží na súde domôcť práva na eutanáziu.

Pasívna eutanázia sa na Britských ostrovoch praktizuje, ale aktívna je zakázaná a trestná. Nicklinson ale tvrdí, že má na smrť právo. V emotívnom prejave, ktorý "nažmurkal" pomocou špeciálneho prístroja, to v stredu uviedol počas pojednávania.

"Nemám žiadne súkromie ani dôstojnosť. Manželka ma kŕmi aj umýva. Vyprázdňovať sa musím na povel, zavesený na traky. Takého života mám plné zuby. Či som rád, že ma aténski lekári vtedy zachránili? Nie, to rozhodne nie som. Keby som vedel, čo ma čaká, nikdy by som si nezavolal pohotovosť," zaznelo na súde.

Jane uviedla: "Jediná cesta, ako Tonyho zbaviť utrpenia, je zabiť ho. Iste by sa našiel lekár, ktorý by to pre neho urobil, ak by to bolo legálne. Keby ste vedeli, aký bol pred záchvatom, pochopili by ste, že tento život je pre neho úplne neznesiteľný, a že ho v jeho rozhodnutí podporujem ako ja tak aj naše dospelé dcéry Lauren a Beth."

Prípad rozpútal novú vlnu vášnivej debaty o eutanázii v krajine. Desiatky Britov totiž cestujú za dobrovoľným ukončením života na kliniku v Zürichu, kde je podľa švajčiarskych zákonov eutanázia možná.

Zabite môjho muža

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu