Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Merkelová je optimistka: Grécko krízu prekoná a zostane v eurozóne!

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

PRAHA - Grécko výrazne pokročilo na ceste reforiem a má šancu prekonať svoje dlhové problémy, má však pred sebou náročné úlohy, uviedla nemecká kancelárka Angela Merkelová v rozhovore pre sobotňajšie vydanie českého denníka Lidové noviny (LN). Merkelová potvrdila, že si želá zotrvanie Grécka v eurozóne a vyjadrila optimizmus, že členské štáty menovej únie splnia svoje záväzky pri znižovaní rozpočtových deficitov.

"(Reštrukturalizácia dlhu) sa uskutočnila rozumným spôsobom a Grécko má teraz šancu. Nechcem, aby čokoľvek vyzeralo krajšie, než to v skutočnosti je. Grécko má pred sebou stále náročné úlohy, prešlo už ale dlhú cestu," povedala kancelárka. "Nevidím rozumnú alternatívu k tejto ceste silného rozpočtu, administratívnych reforiem, reforiem trhu práce, liberalizácie uzatvorených profesií a najmä efektívnejšieho výberu daní," zdôraznila Merkelová. "Som optimistická, že všetci splnia svoje záväzky," uviedla ďalej Merkelová v odpovedi na otázku, či fiškálny pakt, ktorý podpísalo minulý mesiac 25 z 27 členských štátov eurozóny, neohrozuje zaostávanie viacerých krajín pri plnení rozpočtových cieľov. "Holandsko stále pracuje na svojom rozpočte. Španielsko sľubuje, že sa bude usilovať o splnenie trojpercentného limitu v roku 2003, poukazuje ale na vyšší deficit, ktorý zdedila od predchádzajúcej vlády," dodala kancelárka.

Angela Merkelová v rozhovore pre LN konštatovala, že bolo chybou, keď EÚ v čase prijatia spoločnej meny nevykročila rýchlejšie smerom k politickej únii. Potrvá dlho, kým bude mať Európa spoločnú fiškálnu politiku, kroky ako fiškálna zmluva však smerujú k tomuto cieľu, dodala Merkelová. "Teraz je potrebné stanoviť záväzné limity pre výšku dlhu a zotrvať pri dohodnutých parametroch, akými sú napríklad určitá úroveň výdavkov na výskum a vývoj," uviedla ďalej nemecká kancelárka. "Okrem toho sa musíme dohodnúť na všeobecnejších cieľoch, napríklad znížiť nezamestnanosť mladých a zvýšiť úroveň zamestnanosti. Každý členský štát bude zostavovať svoj vlastný rozpočet, musí sa ale držať v určitých hraniciach a stanoviť si určité priority," uzatvorila Merkelová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu