Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nepoučiteľní: Americké banky opäť požičiavajú rizikovým klientom!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NEW YORK - Americké banky a ďalšie finančné inštitúcie sa podľa včerajšieho vydania denníka The New York Time opäť zameriavajú na požičiavanie rizikovým klientom. Ide pritom o ľudí, ktorí počas nedávnej hlbokej finančnej krízy a po nej mohli na úvery zabudnúť, pretože by na ne nedosiahli.

Teraz sa ale banky otrepali zo strát z pôžičiek podobne nespoľahlivým dlžníkom a opäť sa púšťajú na tenký ľad pôžičiek s vysokým rizikom, ale aj vysokými úrokmi. Len v decembri tak ľudia s takzvaným nízkym úverovým skóre v Spojených štátoch dostali 1,1 milióna nových kreditných kariet, čo bolo medziročne o 12,3 percenta viac.

Rizikoví klienti si v poslednom štvrťroku minulého roka vzali 23 percent úverov na nákup nového auta, zatiaľ čo v rovnakom období roku 2009 to bolo 17 percent. Ochrancovia práv spotrebiteľov a právnici upozorňujú na to, že finančné inštitúcie opäť využívajú najzraniteľnejších a najmenej finančne gramotných ľudí, ktorí sú často ochotní zobrať si úver za akúkoľvek cenu. "Títo ľudia sú závislí na pôžičkách a banky im obstarávajú dávky," podotkol newyorský právnik Charles Juntikka, ktorý sa špecializuje na bankroty.

Banky sa podľa The New York Times snažia nahradiť výpadok príjmov z poplatkov za transakcie, o ktoré ich pripravila nová regulácia prijatá po finančnej kríze. Sústreďujú sa na dva segmenty trhu - pôžičky solventným klientom a pôžičky rizikovým klientom. Tí druhí pritom zvyčajne platia vyššie úrokové sadzby vo výške až 29 percent a často tiež musia hradiť penále za neskoré splátky.

Podľa niektorých názorov sa ale banky vracajú k rovnako riskantnému správaniu, ktoré stálo na počiatku finančnej krízy. "Je evidentné, že sa vraciame k starým poriadkom," podotkol napríklad Mark Williams, ktorý predtým pracoval v americkej centrálnej banke fungujúcej ako regulátor trhu. Veritelia ale namietajú, že sa z minulosti poučili a že rozlišujú medzi chronickými neplatičmi a ľuďmi, ktorým sa v odbore hovorí "padlí anjeli". Ide o klientov, ktorí v minulosti nemali problém so splátkami, ale na ktoré ťažko dopadli problémy ekonomiky.

Americké regulačné úrady uviedli, že kým sa veritelia držia prísnych štandardov a sledujú riziko, nie je na požičiavaní riskantným klientom nič nebezpečného. Podľa niektorých ekonómov je rozšírenie počtu ľudí, ktorí dosiahnu na pôžičky, známkou zlepšujúcej sa ekonomiky. Nezamestnanosť je síce vysoká, ľudia ale napriek tomu znižujú svoje zadlženie. "Ide o prirodzené uvoľňovanie pravidiel pre pôžičky, pretože banky majú dojem, že môžu opäť expandovať," podotkol Michael Binz z agentúry Standard & Poor 's.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu