Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Zadĺženie Európskej únie je obrovské: 90 percent HDP!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Podľa dnešnej správy Eurostatu zadĺženie Európskej únie za rok 2011 rapídne stúplo. Celková priemerná výška štátneho dlhu členov eurozóny vzrástla z pôvodných 85,3 % až na 87,2 %.

Nielen správy o zadĺžení, ale aj obavy že dlhová kríza eurozóny by mohla postihnúť krajiny s vysokým ratingom, ovplyvnili oslabenie eura voči doláru o 0,7 %.

Ďalším negatívnym vplyvom na euro a finančné trhy bol fakt, že sa holandská vláda nedávno ocitla na pokraji kolapsu po tom, ako sa nedokázala dohodnúť na škrtoch v rozpočte. Podľa premiéra Marka Rutteho bol na vine Geert Wilders, líder Strany za Slobodu, ktorý nesúhlasil s navrhovaným balíkom úsporných opatrení vo výške 14-16 miliónov eur.

Výnosy zo španielskych a francúzskych vládnych dlhopisov poskočili po tom, ako socialista Francois Hollande, ktorý vyhlásil, že bude opäť rokovať o zmluve o rozpočtovej únii, zvíťazil v prvom kole francúzskych prezidentských volieb.

Euro bolo aj pod tlakom správy, ktorá ukázala, že aktivita v nemeckom priemysle sa v apríli prepadla najhlbšie za takmer tri roky. No nielen euro malo dnes svoj čierny deň. Na trhu oslabili tiež viaceré stredoeurópske meny ako česká koruna, poľský zlotý a maďarský forint.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu