Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Bolek Polívka: Aj Slováci mu cez eurofondy zaplatili bazén a saunu!

Podporu z eurofondov dokazuje aj internetová stránka farmy
Podporu z eurofondov dokazuje aj internetová stránka farmy (Zdroj: bolek.cz)

BRNO - Český herec Bolek Polívka (62), ktorý sa preslávil svojím nezameniteľným zmyslom pre humor, sa najnovšie stal terčom mediálneho záujmu kvôli jeho farme v Olšanoch. Napriek tomu, že sa nemôže sťažovať na nedostatok pracovných príležitostí, uspel so žiadosťou o dotácie. Suma činila v prepočte 488-tisíc eur a vďaka nej svoj majetok prerobil na luxusné centrum.

Z financií, o ktoré farma požiadala v roku 2008, sa kapacita tamojšieho penziónu rozšírila na dvojnásobok a pribudla aj sauna s bazénom, wellnes a výtvarná galéria. Hotel má vďaka dotácii tri hviezdičky. "Jeho služby sú tak pre hostí oveľa príjemnejšie. Nie je ale možné pozerať sa na to tak, že z dotácií prosperuje len hotel a jeho majitelia. Ľudia, ktorí do neho prídu, utrácajú peniaze aj v jeho okolí. Zarobí na tom teda celá oblasť," bráni Polívku jeho manažér Ladislav Krapek.

Rovnaké šťastie však nemal o pár mesiacov neskôr brnianský hotel Avion, ktorý žiadal o peniaze predovšetkým kvôli nákladnej rekonštrukcii národnej kultúrnej pamiatky. Na Avion peniaze nezostali a cenná stavba ďalej chátra. Informoval portál idnes.cz.

Rozdeľovanie únijných peňazí v regiónoch tak budí pochybnosti. Podľa niektorých žiadateľov sa na takýto proces zle dohliada, na čo nedávno upozornila aj Transparency International. Tam, kde jedni so žiadosťou uspejú, druhí nemajú šancu.

Len na južnej Morave putovalo z Regionálneho operačného programu Juhovýchod na zlepšenie služieb v turistickom ruchu už jeden a pol miliardy českých korún z únijnej kasy. Vďaka týmto peniazom sa aj súkromné ​​projekty majú stať atraktívnejšími pre turistov.

Bolek Polívka dostal z dotačného balíka 12 miliónov českých korún (cca 488-tisíc eur). Z toho 406-tisíc predstavovali eurofondy a zvyšnú sumu dodal kraj. "Táto suma však tvorila len tridsaťpäť percent celkových nákladov projektu," spresnila hovorkyňa operačného programu Kateřina Dobešová.

Bolek Polívka: Aj Slováci
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: bolek.cz)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu