Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nedozierne dôsledky: Vedci chcú do vzduchu rozprášiť tisíce ton chémie!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NOVÉ MEXIKO - Americkí vedci chcú spomaliť globálne otepľovanie pomocou kontroverzného experimentu. Do atmosféry sa chystajú rozprášiť aerosól odrážajúci slnečné svetlo. Kritici však majú obavy, že by to mohlo mať veľmi negatívne dôsledky v podobe zníženia úhrnu zrážok či zmenšenia zásob potravín pre miliardy ľudí.

Vedci z Harvardovej univerzity chcú nad americkým štátom Nové Mexiko z balóna vo výške 24 kilometrov rozprášiť tisíce ton chemických častíc, ktoré odrážajú svetlo späť do vesmíru. Cieľom pokusu je zostrojiť technológiu, ktorá by napodobnila činnosť vulkánov. Miesto síranov však do vzduchu rozptýlia aerosól.

Aj keď členovia tímu tvrdia, že by solárne geoinžinierstvo mohlo spomaliť globálne otepľovanie, iní vedci naopak varujú, že môže mať nepredvídateľné a ničivé dôsledky. "Môže to napríklad ešte viac zničiť ozónovú vrstvu, narušiť zrážkový režim, a to konkrétne v tropických a subtropických pásmach. Potenciálne sa tak môžu ocitnúť v ohrození zásoby potravín pre miliardy ľudí," nešetrí kritikou Pat Mooneyová z kanadskej mimovládnej organizácie pre monitoring technológií ETC Group .

Podľa štúdie, ktorú vedci zverejnili v júni, by umelá regulácia slnečného žiarenia znížila množstvo zrážok v oblasti Severnej Ameriky a severnej Eurázie o 15 percent, v Strednej Amerike o 20 percent.

Podobný pokus chcela vykonať britská vláda vlani na jeseň. Plán napumpovať vodu do neba však vzbudil také pobúrenie medzi verejnosťou a medzinárodnými mimovládnymi organizáciami, že z neho nakoniec zišlo. Informoval portál ihned.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu