Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Prezidenta Schmitta zbavili obvinení z plagiátorstva

Pál Schmitt
Pál Schmitt

BUDAPEŠŤ - Maďarského prezidenta Pála Schmitta v utorok formálne zbavili obvinení z plagiátorstva. Blízkemu spojencovi premiéra Viktora Orbána pritom hrozilo, že by pre kauzu mohol prísť aj o najvyššie kreslo.

 Vyšetrovacia komisia zriadená na Semmelweisovej univerzite v Budapešti sa však uzniesla na tom, že Schmitt svoju doktorandskú prácu vyhotovil v súlade s pravidlami. V správe sa však konštatuje aj fakt, že neskorší maďarský prezident sa v roku 1992 "spoliehal na nezvyčajne rozsiahle preklady" iných diel.

Spravodajský portál maďarského magazínu HGV ešte koncom januára napísal, že Schmitt si pri zisku doktorandského titulu pomohol prácou svojho vtedajšieho kolegu z Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Nikolaja Georgieva. Jeho viac ako 200-stranový text nazvaný Analýza olympijského programu pochádza z roku 1987 a podľa HGV z neho Schmitt použil až 180 strán. Prezident sa však bráni a tvrdí, že táto pasáž bola všeobecne dostupným "základným materiálom".

Schmitt je bývalým dvojnásobným olympijským šampiónom v šerme a od roku 1983 pôsobil ako šéf protokolu v MOV. Za prezidenta ho maďarský parlament zvolil vlani.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu