Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

V Thajsku zablokovali 5 tisíc stránok, ktoré urážali kráľa

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BANGKOK - Úrady v Thajsku zablokovali v posledných mesiacoch tisícky webových stránok, ktoré podľa nich urážajú kráľovskú rodinu. Informovala o tom tamojšia polícia, ktorá tým opäť rozprúdila debatu o spornej legislatíve súvisiacej s ochranou monarchie na úkor cenzúry.

Bezpečnostné zložky však tvrdia, že internetových stránok s urážlivým obsahom v Thajsku neustále ubúda.

Takzvaná norma o ochrane cti je súčasťou thajského trestného zákonníka a jej cieľom je chrániť povesť členov kráľovskej rodiny. Niektorí právnici ale tvrdia, že ide len o skrytý nástroj vládnej moci na cenzúru kritických názorov. Dokazovať to má aj pondelková správa organizácie Reportéri bez hraníc, podľa ktorej sa od čias nástupu premiérky Jingluck Šinawatrovej zhoršila sloboda internetových médií v krajine. Téma monarchie je v Thajsku veľmi citlivá. Osemdesiatštyriročný kráľ Bhumubol Aduljadej je totiž niektorými obyvateľmi považovaný za poloboha.

Debatu o spornom zákone nedávno rozprúdil aj verdikt nad 61-ročným mužom, ktorého v novembri poslali do väzenia až na 20 rokov. Dôvodom bolo, že rozosielal SMS správy urážajúce kráľa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu