Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Zahraničie o voľbách na Slovensku: Dramatická porážka SDKÚ, svet gratuluje Ficovi!

Spravodajský portál Euronews sa domnieva, že Fico vyhral vďaka Gorile. Zobraziť galériu (20)
Spravodajský portál Euronews sa domnieva, že Fico vyhral vďaka Gorile.

PRAHA/LONDÝN/VIEDEŇ - Výsledky volieb na Slovensku mapujú zahraničné médiá z takmer všetkých krajín sveta. Stránky denníkov a internetových portálov zahltili fotografie šéfa Smeru Roberta Fica a správy o víťazstve jeho strany. Nechýbajú ani odkazy na kauzu Gorila.

18:18 Die Presse: Triumfálny návrat "nového Fica"

Ako triumfálny návrat "nového" Roberta Fica hodnotí dnes víťazstvo opozičnej strany Smer-SD v slovenských parlamentných voľbách rakúsky denník Die Presse.

Noviny poukazujú na obraz Fica ako človeka bez zmyslu pre humor, ktorý sa napriek tomu stal politickou hviezdou krajiny. Pripomínajú trápne pôsobiace video z kampane pred voľbami v roku 2010, na ktorom sa Fico so svojím psom snažil ukázať svoju "menej známu ľudskú stránku".

"Teraz sa vzdal nanútených póz, rovnako aj paušálnej kritiky na adresu novinárov. Za rok a pol v opozícii sa Fico zrejme veľa naučil a už nechce spolupracovať len na futbalovom ihrisku," uviedol Die Presse s odkazom na jeho časté stranícke vystúpenia na futbalových zápasoch.

Slovenský publicista Michal Hvorecký pre Die Presse napísal, že víťazstvo Smeru s demonštráciami vyvolanými kauzou Gorila súvisia len okrajovo. Ficovi sa zrejme podarilo osloviť obyvateľov, ktorí neprofitujú z hospodárskeho rasu a ktorí si želajú, aby mali politici sociálne svedomie.

Zahraničie o voľbách na
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Die Presse)

17:15 Maďarská diplomacia zablahoželala Ficovi a vyjadrila záujem o intenzívny dialóg

Maďarské ministerstvo zahraničných vecí dnes zablahoželalo predsedovi Smeru-SD Robertovi Ficovi k tomu, že na základe výsledkov predčasných parlamentných volieb na Slovensku ho prezident Ivan Gašparovič poveril začatím rokovaní o vytvorení novej slovenskej vlády. Uvádza sa to vo vyhlásení rezortu, ktoré zverejnila maďarská tlačová agentúra MTI.

V súlade s jednoznačne vyjadrenou vôľou voličov SR vidí maďarská diplomacia vážnu šancu, aby na Slovensku vznikla vláda disponujúca silnou podporou, ktorá bude schopná uplatniť politické sľuby a dohody.

"Sme otvorení intenzívnemu dialógu a dúfame, že nádejná spolupráca uplynulých rokov, spoločné regionálne, infraštrukturálne a energetické projekty budú pokračovať. Sme pripravení na prerokovanie otvorených otázok, týkajúcich sa osudu Maďarov žijúcich na Slovensku," píše sa v dokumente maďarského ministerstva zahraničných vecí.

16:15 Maďarské médiá si vo voľbách všímali najmä výsledky SMK a Mostu-Híd

Väčšina titulkov informuje o výraznom úspechu Smer-SD a o tom, že SMK sa nedostala do parlamentu.

Béla Bugár a József Berényi - predsedovia maďarských strán na Slovensku – hodnotia výsledky svojich strán odlišne. Jediné, čo ich spája, je ukazovanie na toho druhého, reaguje na výsledky predčasných volieb internetové vydanie maďarského denníka Népszabadság.

Podľa predsedu strany Most-Híd B. Bugára jeho strana získala dobrý výsledok, ktorý mohol byť aj lepší, keby neexistovala drsná kampaň na juhu Slovenska a "silný maďarský protivietor".

Predseda SMK J. Berényi vyjadril názor, že keby pred niekoľkými mesiacmi Most-Híd neodmietol ponúknutú koalíciu, v predčasných voľbách mohla byť táto koalícia druhou najsilnejšou stranou. Podľa Berényiho výsledky volieb nie sú priaznivé pre maďarskú menšinu na Slovensku.

Zahraničie o voľbách na
Zobraziť galériu (20)

15:50 Oslavujúceho Roberta Fica s fľaškou bublinkového nápoja už poznajú aj v Kolumbii.

15:25 Český premiér Nečas nie je prekvapený víťazstvom ľavice na Slovensku

Petr Nečas (ODS) nie je prekvapený víťazstvom ľavice v slovenských parlamentných voľbách. Myslí si, že nesúdržnosť pravice nahnala voličov "do náručia Smeru-SD". Robertovi Ficovi zablahoželal k víťazstvu, hoci palce podľa vlastných slov držal pravicovým stranám. "Robertovi Ficovi k výsledku blahoželám. Verím, že česká a slovenská vláda budú spolu naďalej spolupracovať ako doposiaľ," povedal. Dodal, že slovenské predčasné voľby by mali byť pre Česko príkladom, keďže ukazujú, že aj okrajová téma dokáže položiť nejednotnú vládu. "Slovenská vláda stratila dôveru v súvislosti s marginálnou európskou témou a kľúčové reformy zostali bokom," myslí si český premiér.

15:05 Le Monde: Fico sľubuje zdanenie bohatých Slovákov

Francúzsky denník Le Monde informuje, že na Slovensku prvýkrát od získania nezávislosti v roku 1993 došlo k situácii, keď parlamentnú väčšinu získala jedna politická strana. Denník sa v článku s podtitulkom "Nové dane pre bohatých" odvoláva na dnešné vyhlásenia Roberta Fica, že jeho vláda sa bude snažiť, aby konsolidácia verejných financií nebola na úkor ľudí s nízkymi príjmami. Podľa francúzskeho denníka je Slovensko druhou najchudobnejšou krajinou eurozóny s nezamestnanosťou dosahujúcou 14 percent aktívneho obyvateľstva, a preto Fico u voličov zabodoval sľubmi o nových daniach pre bohatých. Le Monde uvádza, že Fico sa zrejme chystá zrušiť 19-percentnú jednotnú daň a zdaniť kategórie ľudí s ročným príjmom nad 33.000 eur.

Zahraničie o voľbách na
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: le monde)

14:59 Predseda EP Schulz: Fico ustráži verejné financie a zabezpečí rast

Predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz patrí medzi prvých európskych štátnikov, ktorý dnes zablahoželali Robertovi Ficovi k víťazstvu jeho strany v sobotňajších parlamentných voľbách. "Blahoželanie Robertovi Ficovi a strane Smer-SD k jasnému víťazstvu na Slovensku," napísal popredný predstaviteľ Progresívnej skupiny socialistov a demokratov v Európskom parlamente (S&D).

Schulz, ktorý od januára tohto roku predsedá EP, dodal, že Ficovo víťazstvo na Slovensku zároveň so stabilizáciou verejných financií povedie k posilneniu rastu a tvorbe nových pracovných miest.

14:55 Správy o výsledkoch volieb na Slovensku dorazili aj za Veľkú mláku. Všimli si ich portály v Kanade, ako aj známy americký denník Washington Post.

Zahraničie o voľbách na
Zobraziť galériu (20)

Zahraničie o voľbách na
Zobraziť galériu (20)

14:00 Der Standard: Výsledky volieb v SR sú dobrou správou pre eurozónu

Predčasné parlamentné voľby na Slovensku priniesli "historické víťazstvo ľavicovo orientovanej, proeurópskej opozičnej strany" Smer-SD. Ostatné krajiny eurozóny si tak môžu "vydýchnuť" po tom, ako spor okolo rozširovania fondu na záchranu eura v októbri vyústil do rozpadu bývalej vládnej koalície. Rakúsky denník Der Standard týmto spôsobom v nedeľu na svojom internetovom portáli komentoval výsledky zverejnené po zrátaní takmer všetkých hlasov. Strana pod vedením expremiéra Roberta Fica je podľa neho považovaná za "jasnú zástankyňu spoločnej meny", čo má potvrdzovať aj jeho nedeľňajší prísľub, že ako šéf novej vlády bude presadzovať opatrenia v záujme posilnenia eurozóny.

V prípade vládnej SDKÚ-DS hovorí o "dramatickej porážke", keďže jej volebný zisk sa oproti voľbám v roku 2010 znížil na tretinu a hrozilo jej, že skončí mimo parlamentu. Denník poukazuje na Ficovu predvolebnú kampaň, v ktorej sa zameriaval predovšetkým na chudobnejších a starších občanov ako aj na obyvateľov vidieka. Dodáva, že Slovensko je druhým najchudobnejším členom eurozóny a minimálna mzda je len polovičná ako v krízou zmietanom Grécku.

Zahraničie o voľbách na
Zobraziť galériu (20)

13:55 Schwarzenberg: Z výsledkov slovenských volieb sa musíme poučiť

Výsledky slovenských parlamentných volieb by mali byť poučením pre českých politikov, pretože sú reakciou na to, keď vláda nerieši korupciu. V nedeľu to vyhlásil český minister zahraničia a predseda strany TOP 09 Karel Schwarzenberg, podľa ktorého má česká politika "plný prales" káuz, akou je slovenská Gorila. "Slovenské voľby jasne ukázali, čo sa stane vláde, ktorá síce vládne rozumne a zodpovedne, ale nerieši korupciu a stratí dôveru občanov," vyhlásil Schwarzenberg.

Šéf českej diplomacie si myslí, že dôvodom predčasných volieb, ktoré priniesli drvivé víťazstvo Smeru-SD, bola tiež vzájomná "hašterivosť" slovenskej vládnej koalície.

13:20 Paroubek: Fico zvíťazil vďaka programovej zásadovosti

Strana Smer-SD Roberta Fica zvíťazila vo voľbách vďaka programovej zásadovosti a stabilnému proeurópskemu smerovaniu. V nedeľu to vyhlásil bývalý český premiér a predseda strany Národní socialisti - LEV21 Jiří Paroubek. Presvedčivé víťazstvo Smeru je podľa neho dôkazom, že slovenskí voliči odmietli "účelové pravicové zlepence". Expremiér si myslí, že výsledok slovenských volieb by mohol do istej miery predpovedať aj volebný výsledok v Česku. Paroubek, ktorého s Ficom spája osobné priateľstvo, povedal, že v prípade víťazstva českých národných socialistov by túto stranu doviedol do Socialistickej internacionály.

13:00 Víťazstvo slovenskej ľavice rezonuje aj v talianskych či lotyššských médiách.

Zahraničie o voľbách na
Zobraziť galériu (20)

Zahraničie o voľbách na
Zobraziť galériu (20)

12:10 Agentúra AP: Predčasné voľby na Slovensku sú triumfom ľavice

Predčasné parlamentné voľby na Slovensku vrátili k moci ľavicovú opozíciu pod vedením "jedného z mála popredných politikov, ktorý unikol hnevu voličov zo závažného korupčného škandálu". Americká tlačová agentúra Associated Press to uvádza vo svojej správe, ktorú po zrátaní takmer všetkých hlasov v nedeľu prevzali zahraničné spravodajské portály. Hneď na úvod AP poukazuje na skutočnosť, že líder strany Smer-SD Robert Fico bude môcť "vládnuť sám", čo sa od vzniku samostatného Slovenska v roku 1993 nepodarilo zatiaľ nikomu inému. Bývalý premiér je podľa nej "považovaný za populistického lídra", pričom "sľubuje zachovanie sociálneho štátu, zvýšenie korporátnej dane a nárast dane z príjmu pre najviac zarábajúcich".

12:02 Rakúska agentúra APA: Tajný sen Fica sa splnil

Ešte nikdy od pádu komunizmu nebola na Slovensku niektorá strana taká silná ako momentálne Smer-SD a žiaden politik nemal takú silnú pozíciu ako teraz Fico, uviedla rakúska agentúra. Stredopravé strany utrpeli drvivú porážku. Spokojný môže byť podľa agentúry len Igor Matovič a jeho strana Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, ktorá bude mať 16 poslancov, rovnako ako kresťanskí demokrati z KDH.

Volebná kampaň ukázala, že stredopravé strany sú rozdelené. Dá sa očakávať, že v opozícii sa ich rozpory skôr ešte prehĺbia a že sotva budú schopné podriadiť sa koordinovanej stratégii, dodáva APA.

11:58 Česká strana ČSSD: Víťazstvo Smeru umožní vznik stabilnej vlády

Predseda ČSSD Bohuslav Sobotka Robertovi Ficovi zablahoželal k unikátnemu víťazstvu, ktoré podľa neho umožní vznik silnej, stabilnej a proeurópskej vlády. Zdôraznil, že Fico dosiahol jeden z najlepších výsledkov európskych sociálnych demokratov za posledných desať rokov. Líder českých sociálnych demokratov je presvedčený, že volebné výsledky sú signálom terajšieho smerovania strednej Európy. Slováci podľa neho jednoznačne odmietli pravicovú politiku a jej nespravodlivé sociálne reformy.

Z výsledkov slovenských volieb by sa mal podľa Sobotku poučiť najmä český premiér Petr Nečas (ODS), ktorého vláda presadzuje podobný program, aký mala slovenská pravica. Zdôraznil, že pre ČSSD je víťazstvo Smeru "veľkým povzbudením v jej snahe vyjadriť nedôveru súčasnej vláde a novými voľbami otvoriť cestu k lepšej budúcnosti aj v Českej republike".

11:01 Rakúsky kancelár Faymann gratuloval Ficovi k "pôsobivému volebnému úspechu"

Predseda Sociálnodemokratickej strany Rakúska (SPÖ) vo volebnom víťazstve slovenských sociálnych demokratov vidí podľa dnešného vyhlásenia aj "ďalší impulz pre sociálnejšiu Európu". "Naším cieľom v Európe je okrem dôležitej rozpočtovej konsolidácie dosiahnuť aj viac oprávnených príjmov - napríklad prostredníctvom dane z finančných transakcií (FTS). O Robertovi Ficovi viem, že tiež podporuje FTS. Znamená to, že sa teraz ďalšia krajina Európskej únie bude spoločne s nami zasadzovať za zavedenie FTS," zdôraznil rakúsky kancelár.

10:50 Pre portály v Česku sú výsledky našich volieb správou dňa.

Zahraničie o voľbách na
Zobraziť galériu (20)

Zahraničie o voľbách na
Zobraziť galériu (20)

Zahraničie o voľbách na
Zobraziť galériu (20)

10:08 Česká agentúra ČTK sa v článku s názvom SNS vypadne z parlamentu už druhýkrát vo svojej historii zaoberá volebným neúspechom Ján Slotu. Počas svojej existencie SNS prekonala rad vnútrostraníckych kríz, ktoré zvyčajne končili odtrhnutím skupiny nespokojných členov alebo ich vylúčením. Najvážnejšiu krízu strana prekonala v roku 2001, kedy sa z nej odštiepila skupina okolo Jána Slotu, ktorá založila vlastnú Pravú Slovenskú národnú stranu. SNS ani Pravá SNS sa v nasledujúcich voľbách nedostali do parlamentu. V roku 2003 sa obe strany znovu zlúčili.

09:40 O víťazstve Smeru a Roberta Fica informuje aj portál kontroverznej arabskej televízie Al Jazeera, ktorá napríklad ako prvá zverejnila zábery mŕtveho líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího.

Zahraničie o voľbách na
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: aljazeera)

09:30 Ľavica na Slovensku vyhrala parlamentné voľby. Takúto správu poskytlo čitateľom rádio Hlas Ruska na svojom webe.

Zahraničie o voľbách na
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: voice of russia)

09:20 Agentúra Bloomberg: "Bývalý slovenský premiér a opozičný vodca Robert Fico uviedol, že chce pokračovať vo vízii sociálneho štátu po tom, čo získal väčšinu vo voľbách." Zaoberá sa aj jeho ďalšími krokmi, ako je napríklad zabrániť zvýšeniu DPH.

Zahraničie o voľbách na
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: bloomberg)

08:20 Spomedzi nemeckých médií prináša aktuálne správy o slovenských voľbách portál magazínu Spiegel. "Nakoniec mali prieskumníci verejnej mienky pravdu: Sociálno-populistickej opozičnej strane Smer Roberta Fica predpovedali isté víťazstvo," konštatuje na úvod svojej správy, kde figurujú výsledky zverejnené pred polnocou. Spiegel tiež cituje Ficove slová, podľa ktorých plánuje ponúknuť povolebnú spoluprácu všetkým stranám zastúpeným v novom parlamente a zostaviť "jednoznačne proeurópsku" vládu.

Zahraničie o voľbách na
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: spiegel.de)

08:00 Veľký priestor slovenským voľbám venuje aj portál rakúskeho verejnoprávneho rozhlasu a televízie (ORF), ktorý neúspech konzervatívnych strán označuje za "očividné zúčtovanie za široko rozvetvenú korupčnú aféru". Zároveň cituje slová prezidenta Ivana Gašparoviča, podľa ktorého bolo nedeľňajšie hlasovanie najdôležitejším od roku 1990, keď sa uskutočnili prvého slobodné voľby v bývalom Československu. "Budúca vláda bude musieť prijať veľmi zodpovedné rozhodnutia vo vzťahu k Európskej únii ako aj v sociálnych a ekonomických otázkach," uvádza ORF. Rakúski redaktori tiež konštatujú, že samotný dôvod predčasných volieb, teda spor koaličných strán okolo rozšírenia fondu na záchranu eura vo volebnom súboji, "upadol úplne do úzadia". "Vtedy hľadel na Bratislavu celý svet, keďže slovenské "nie" by zablokovalo rozšírenie Európskeho fondu finančnej stability pre celú eurozónu," pripomína ORF a dodáva, že Radičová sa neuchádza o žiadnu funkciu, napriek tomu, že je "najobľúbenejším politikom krajiny" popri lídrovi Smeru Robertovi Ficovi.

07:37 Rakúsky portál kleinezeitung.at uverejnil: Euro-priateľská strana Smer vyhrala na Slovensku voľby. Hneď vedľa sa nachádza fotografia s popisom: Ťažká porážka pre šéfa SDKÚ Dzurindu.

Zahraničie o voľbách na
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: kleinezeitung)

07:01 Česká agentúra ČTK píše o prevalcovaní: Opoziční sociálni demokrati (Smer-SD) v sobotňajších predčasných parlamentných voľbách na Slovensku prevalcovali politických súperov. V snemovni získajú pohodlnú väčšinu na zostavenie jednofarebnej vlády. Prvýkrát od zvrhnutia komunizmu v roku 1989 tak v krajine jedna strana ovládne parlament.

4:54 Agentúra Reuters vydala správu s titulkom: Slovenská ľavica je pripravená vyhrať voľby, reformisti padli

Zahraničie o voľbách na
Zobraziť galériu (20)

04:30 Na českom idnes.cz sa v noci objavil titulok o možnej vláde jednej strany. "Oproti roztrieštenej pravici je ľavica na Slovensku pod jeho vlajkou zjednotená, výrazne viedol aj v predvolebných prieskumoch...Prekvapením je pomerne výrazný úspech Obyčajných ľudí a nezávislých osobností, ktorí by sa mohli stať treťou najsilnejšou stranou nového parlamentu," píše sa v správe. Ako zaujímavosť portál uvádza, že sídla Smeru-SD a SDKÚ-DS ako hlavných volebných súperov sa nachádzajú neďaleko od seba v bratislavskej mestskej časti Ružinov, ktorá sa tak už druhýkrát za posledné dva roky stala "politickým stredom Slovenska".

Zahraničie o voľbách na
Zobraziť galériu (20)

 

03:00 Portál euronews: Voľby na Slovensku: "Gorila" mohla pomôcť Ficovi k víťazstvu.

Zahraničie o voľbách na
Zobraziť galériu (20)

00:20 Titulok na poľskom portáli wp.pl lakonicky konštatuje: Ľavica vyhrala voľby na Slovensku

Zahraničie o voľbách na
Zobraziť galériu (20)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu