Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Grécko je na predaj: Hrozí, že ho "rozoberú" Rusi a Číňania!

Pireus si prenajali Číňania
Pireus si prenajali Číňania (Zdroj: wczasy-grecja.com)

MOSKVA - Zatiaľ čo zahraniční investori si krachujúce Grécko medzi sebou pohadzujú ako horúci zemiak, ruské a čínske spoločnosti sa snažia z toho vyťažiť maximum. Vo vysoko zadĺženej krajine chcú privatizovať všetko, čo sa bude dať - počnúc plynom až po prístavy a letiská.

Vážny záujem o kúpu plynárenskej spoločnosti DEPA a prevádzkovateľa plynárenskej distribučnej siete Desf prejavil vážny záujem ruský gigant Gazprom. Pokiaľ ide o druhú spomínanú spoločnosť, štát si v nej plánuje ponechať 34-percentný podiel."Gazprom by rád vstúpil na európsky trh a privatizácia DEPY by mu k tomu výrazne dopomohla. Okrem toho by sa z Grécka vďaka jeho polohe mohla stať tranzitná krajina," konštatuje ruský analytik Vitalij Michalčuk.

Ponuka gréckej vlády tu ale nekončí. V zozname firiem, ktoré sa budú privatizovať, je aj ropná spoločnosť ELPA a železiarsky Larco. Ich ceny sú kvôli ťažkej situácii, v ktorej sa Grécko momentálne nachádza, oveľa nižšie ako v minulosti. "Investovať do gréckych prírodných zdrojov sa naozaj oplatí, pretože sú teraz lacné. Nerastné bohatstvo sa pritom nemusí vyťažiť hneď, ale môže sa počkať dovtedy, kým ich cena nebude vyššia," vysvetľuje Michalčuk.

Grécko taktiež uvažuje o privatizácii 12 prístavov vrátane Pireusu a Thessaloník a 29 letísk. Pireus svojho nového majiteľa už prakticky našiel. Na 35 rokov sa ním stane čínska štátna lodná spoločnosť COSCO. Prenájom dôležitého dopravného a turistického uzla ju vyjde na 3,5 miliardy eur. Do jeho modernizácie chce investovať ďalších 550 miliónov eur.

Ministerstvo fnancií krajiny, ktorá sa podľa mnohých nevyhne bankrotu, mieni sprivatizovať aj zbrojovku EAS. Ďalej sa chce zbaviť 70 000 pozemkov vhodných na výstavbu budov a infraštruktúry a aj stánkov hazardu - kasín.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu