Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Grékov čaká dramatické zníženie platov a dôchodkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA,)

ATÉNY - Grécky parlament schválil v utorok večer nové zníženie dôchodkov vo verejnom sektore a škrty vo vládnych výdavkoch, čo sú opatrenia potrebné na zabezpečenie druhého balíka medzinárodnej záchrannej pôžičky.

Zákonodarcovia v neskorých večerných hodinách hlasovali pomerom hlasov 202 k 80 v prospech nových úsporných opatrení v celkovej hodnote 3,2 miliardy eur. Obmedzenia sú zamerané na to, aby sa rozpočet na rok 2012 dostal opäť do súladu s vytýčenými cieľmi. Legislatívu podporili zákonodarcovia z oboch strán v koalícii premiéra Lukasa Papadimosa, väčšinoví socialisti a tiež konzervatívci.

Kabinet Grécka, ochromeného dlhmi, sa už skôr rozhodol zaviesť reformy v oblasti zamestnanosti, vrátane výrazného zníženia minimálnej mzdy, a to so spätnou platnosťou od 14. februára.

Grécko je nútené prijať sériu úsporných opatrení a reforiem, až potom môže dostať peniaze zo svojho nového záchranného balíka, ktorý má hodnotu 130 miliárd eur. Záchranné pôžičky poskytujú Grécku ostatné krajiny eurozóny a Medzinárodný menový fond (MMF).

Finančná pomoc, sprevádzaná dohodou o výmene dlhopisov so súkromnými veriteľmi, je zameraná na záchranu krajiny pred možným katastrofickým bankrotom krajiny koncom marca. Tento krach by totiž mohol stiahnuť na dno aj ďalšie finančne zraniteľné štáty a ohroziť spoločnú menu Európskej únie, euro.
      Záchranný balík je už druhým gréckym balíkom za necelé dva roky. Krajina prežíva od mája 2010 vďaka financiám z prvej záchrannej pôžičky od eurozóny a MMF a dostala už 73 miliárd eur z pôvodne schváleného balíka vo výške 110 miliárd eur.

Vyše dva roky tvrdej úspornej gréckej politiky, ktorej cieľom bolo zabezpečiť si získanie záchrannej pôžičky, si však vybrali obrovskú daň na gréckej ekonomike postihnutej recesiou - zatvorené boli desaťtisíce firiem a nezamestnanosť stúpla na rekordných 21 percent.

"Pre niekoho to znamená dramatické zníženie dôchodku... Ale prečo musíme urobiť tieto opatrenia? Pretože náš rozpočet je stále v strate," vyhlásil v parlamente grécky minister financií Evangelos Venizelos. "Stále pridávame k dlhu dlh. A ak nezačneme vytvárať na budúci rok prebytok, bude to katastrofa," dodal.

Novoschválená legislatíva prináša zníženie už i tak "stenčených" dôchodkov o 400 miliónov eur. Výdavky vlády na zdravotníctvo a vzdelávanie budú znížené o vyše 170 miliónov eur a dotácie pre systém štátnej zdravotníckej starostlivosti budú zredukované o 500 miliónov eur.

Navyše, výdavky na obranu budú znížené približne o 400 miliónov eur. Zákon takisto koriguje rozpočet na rok 2012, pričom vládny cieľ pre deficit sa zmenil z pôvodne stanoveného 5,4 percenta hrubého domáceho produktu na 6,7 percenta.

Úsporné opatrenia, ktoré v utorok už skôr schválil Papadimosov kabinet, zahŕňajú aj 22-percentné zníženie minimálnej mzdy - v súčasnosti dosahujúcej 751 eur mesačne - u zamestnancov v súkromnom sektore a 32-percentné zníženie u zamestnancov do 25 rokov, kde nezamestnanosť dosahuje takmer 50 percent.

Zákonodarcovia budú dnes znova hlasovať o ďalšom návrhu zákona, ktorý má zaviesť škrty, oznámené už skôr.

Nová séria úsporných opatrení vyvolala všeobecný hnev verejnosti, ktorá zažíva pokles príjmov a životnej úrovne, pričom jasný koniec krízy je v nedohľadne.

Približne 100 uniformovaných policajtov, príslušníkov pobrežnej stráže a odborárov-hasičov protestovalo v utorok pred parlamentom proti zníženiu miezd. Malá skupina ľudí pálila vlajku vojnovej nemeckej armády, ktorú používali nacisti v rokoch 1935-1945. Hoci Nemecko je hlavným prispievateľom do oboch gréckych záchranných pôžičiek, naliehanie Berlína na zavádzanie úsporných opatrení rozhnevalo mnoho Grékov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu