Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Šialenstvo v Grécku: Bankrotujúcou krajinou sa šíri kolektívny stihomam!

ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Drastické úspory a rastúci nedostatok základných potrieb - to Gréci nepamätajú prakticky od druhej svetovej vojny. Niekoľko rokov trvajúca kríza začala podľa médií ovplyvňovať ich mentalitu: silnejú extrémistické názory a šíri sa ovzdušie kolektívneho stihomamu.

Podľa francúzskeho blogu Marianne2 je to napríklad vidieť na malom obchodníkovi Petrosovi. Vždy volil pravicu a inak politike nevenoval väčšiu pozornosť. Ako sa hovorí, bol to dobrý človek, ktorý radšej sledoval futbal a ktorý bol plne spokojný s príslušným spoločenským postavením. Potom ale jedného dňa nastala premena.

"To nie je otázka pravice alebo ľavice. Sme pod nemeckou a bruselskou okupáciou. Takže sa musíme dostať z tejto kaše, opustiť súčasne eurozónu a Európsku úniu. Potom v tej biede si opäť urobíme poriadok," vyhlasuje. Podľa neho je v koncoch aj vodca konzervatívcov Antonis Samaras, ktorému predvolebné prieskumy dávajú šancu na víťazstvo, ale bez možnosti zostaviť samostatnú vládu. "Chcel by som len, aby vojaci boli aktívnejší," dodáva Petros.

Oživovanie protinemeckých a protiunijných nálad začína byť v Grécku na dennom poriadku. Znázornenie nemeckej kancelárky Angely Merkelovej v nacistickej uniforme vedľa nadpisu "Dachau" a "Memorandum (o finančnej pomoci) oslobodzuje" v denníku Dimokratia je toho príkladom.

Šialenstvo v Grécku: Bankrotujúcou
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

A to začína ovplyvňovať nielen jednoduchých ľudí, ale aj najvyšších politikov. Mediálne známe je rozhorčenie doteraz veľmi umierneného gréckeho prezidenta Karolosa Papuliasa, ktorý začal podliehať dojmu, že západní politici vrátane nemeckého ministra financií Wolfganga Schäubleho Grékov urážajú.

Začínajú sa písať katastrofické scenáre. Podľa gréckeho týždenníka Epikairos je zaujímavé, že ich na prvom mieste vypracovávajú západné veľvyslanectvá, ktoré už spisujú zoznamy občanov svojich krajín žijúcich v Grécku pre prípad, že ich budú musieť z rozvrátenej krajiny evakuovať. Do svojich centrál posielajú varovania pred možnými výpadkami v dodávkach potravín a pohonných hmôt.

Zástupcovia stredných a vyšších vrstiev sa naopak odpojenia od EÚ obávajú. "Bojím sa, že odpadlíci z pravice založia novú stranu proti memorandu (dohode s veriteľmi). Ak sa prepojí s ľavicou, tak je všetko stratené, priatelia. Títo ľavičiari nás vyšupnú z únie," zaznelo podľa gréckych médií v jednej aténskej reštaurácii medzi miestnymi lekármi. Neveriacky pritom krútia hlavou, že Západ chce záruky za dodržiavanie podmienok finančnej pomoci po blížiacich sa predčasných voľbách nielen od pravice, ale aj ľavice, ktorá pritom už s tým dávno nesúhlasí.

Doktori sa tiež sťažujú na svoj krutý údel, a síce prísnejší dohľad nad ich príjmami, vďaka ktorým si môžu dovoliť robiť daňové úniky. Je to vraj protiústavné.

Že sa táto skupina ľudí dokáže prispôsobiť, dokazujú množiace sa bulharské štátne poznávacie značky na luxusných vozidlách pôvodom najmä z Nemecka v drahých aténskych štvrtiach. Sú stále o krok ďalej pred daňovým úradom a zároveň ťažia zo všetkých príležitostí, ktoré im poskytuje jednotná Európa, píše Marianne2.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu