Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Radičová kritizuje Čechov: Nemajú dôvod na nepodpísanie paktu

Iveta Radičová
Iveta Radičová (Zdroj: SITA,)

BRUSEL - Premiérka Iveta Radičová v noci na dnešok pomerne ostro kritizovala odmietavý postoj Českej republiky k paktu rozpočtovej disciplíny, ktorý dnes ráno v Bruseli na summite podpísali lídri 25 krajín Európskej únie. Jediní dvaja, ktorí podpis nepripojili, boli premiér Petr Nečas a jeho britský kolega David Cameron.

Radičová k postoju Prahy podotkla, že v minulosti sa krajiny predbiehali, aby čo najskôr vstúpili do EÚ. Je tak podľa nej teraz, keď vzniknú problémy, nefér kričať, že tam nepatria. "Toto nerobí čestný a rovný chlap a ženy už vôbec nie," podotkla Radičová.

"Každý má slobodne právo vyjadriť svoj ​​názor. Tak ako my sme vždy rešpektovali, že česká vláda a český premiér neradia Slovenskej republike, tak to platí aj vice versa," komentoval krátko kritiku Radičovej Nečas.

Na pakte sa väčšina EÚ zhodla v reakcii na dlhovú krízu a snahe predchádzať jej opakovaniu v budúcnosti. Zmluva má okrem iného viesť k tomu, že štáty do svojho práva zavedú pravidlo vyrovnaných či prebytkových rozpočtov v dobrých hospodárskych časoch alebo dôslednejšie trestanie rozpočtových hriešnikov.

Česku ale na pakte vadilo, že nezabezpečuje nečlenom eurozóny dostatočnú účasť na summitoch eurozóny. Nedostatočne je v ňom zakotvené pravidlo, že by dlh krajín nemal presahovať 60 percent hrubého domáceho produktu krajiny. Nečas tiež opakovane upozorňoval na nejasný spôsob ratifikácie dokumentu v Českej republike.

"Vecne tam dôvod nie je," podotkla k českým výčitkám Radičová s tým, že ide čisto o politické dôvody.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu