Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vražda českej spisovateľky: Súd potvrdil, dobodal ju manžel, má si odsedieť 15 rokov!

Za vraždu Monyovej odsúdili jej manžela
Za vraždu Monyovej odsúdili jej manžela

BRNO - Brniansky krajský súd dnes poslal na 15 rokov do väzenia Borisa Ingra (46) za to, že vlani v auguste zavraždil svoju manželku, známu autorku románov pre ženy Simonu Monyovú. Spisovateľku dobodal v jej rodinnom dome. K vražde sa nepriznal. Tvrdí, že sa na hádku s ňou nepamätá. Podľa lekárov klame. Motívom činu bolo pravdepodobne to, že sa Ingr nebol schopný zmieriť s koncom manželstva. Proti verdiktu sa na mieste odvolal.

Pred vynesením verdiktu mal možnosť posledného slova. Vzdal sa ho. Ľútosť nad smrťou manželky vyjadroval pri procese zriedka. Rozsudok je v Česku prelomový. Súd priznal mimoriadne odškodné synovi Ingra a Monyovej. Chlapec má sedem rokov a na návrh opatrovateľky dostane od otca za svoje sťažené spoločenské postavenie milión českých korún (cca 40 200 eur).

Ďalej chlapec so svojimi dvoma bratmi, ktorí nie sú Ingrovými potomkami, ale prijali jeho meno, dostanú po 240 000 korunách. Táto suma bola priznaná tiež každému z rodičov spisovateľky. Bratovi Monyovej musí odsúdený vyplatiť 170 000 korún. Celkovo by teda na uhradenie odškodného mal dať 2,37 milióna korún.

"Nebýva zvykom, že by súd mimoriadne odškodné priznal. V tomto je verdikt prelomový," uviedla štátna zástupkyňa Iveta Eichlerová. Pre Ingra žiadala trest okolo 14 rokov väzenia. S verdiktom je spokojná. Nespokojný je jeho obhajca Miroslav Klusáček, podľa ktorého nie je celkom jasné, ako sa vražedný konflikt medzi Ingrom a Monyovou odohral. Žiadal preto oslobodenie.

Podľa sudkyne  nie je o vine Ingra pochýb. Dôkazy jasne svedčia o tom, že sa v čase činu v dome spisovateľky nachádzal. Bol v ňom sám s Monyovou. Znalci potvrdili, že si zranenia nespôsobila sama. Svedčia o tom, že sa bránila. Ingr ale útočil veľkou silou. Po strete s manželkou sa priznal k jej dobodaniu pracovníkom záchrannej služby. Tomu, že si vraj na udalosť momentálne nespomína, súd neuveril.

Monyová mala s manželom búrlivý vzťah, ktorý Ingr pri procese označil slovom Taliansko. Časom spisovateľka dospela k záveru, že Ingr ju už nemiluje a je s ňou len pre peniaze. Dva mesiace pred vraždou musel na jej žiadosť podstúpiť test na detektore lži, ktorý údajne jej pochybnosti potvrdil. Literátka sa preto rozhodla pre rozvod, s čím sa Ingr nezmieril. Tvrdil vraj, že ak ju nebude mať on, tak nikto.

Ingr prišiel 3. augusta večer do rodinného domu Monyovej v Brne s fľašou vína a bonboniérou s tým, že ide uspať ich sedemročného syna. Monyová sedela na záhrade s dvomi kamarátkami a súhlasila. Ingr vraj pred dieťaťom otvoril okno a skočil z neho. Z malej výšky dopadol na auto pred domom, vážne sa nezranil.

Potom išla Monyová do domu a pohádala sa s ním. Pri tom ju Ingr napadol nožom. Utŕžila šesť bodných rán a na mieste zraneniam podľahla. Ingr bol tiež zranený. Je možné, že si niektoré zranenia spôsobil sám.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu