Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Svetová banka predpovedá: V roku 2030 bude nová TOP ekonomika!

Prezident Svetovej banky Robert Zoellick
Prezident Svetovej banky Robert Zoellick (Zdroj: SITA)

PEKING - Svetová banka vo svojej najnovšej správe uviedla, že podľa jej predpokladov sa v roku 2030 stane Čina najväčšou ekonomikou sveta. Ak si však chce udržať stabilný rast a odvrátiť prípadné krízy, musí pre to aj niečo urobiť.

Čína je momentálne druhou najväčšou ekonomikou sveta a najväčším exportérom. Za posledných 30 rokov rástlo jej HDP o desať percent ročne. Podľa Svetovej banky ale nie je tento trend ďalej možný.

"Ako čínski lídri vedia, súčasný model ekonomického rastu krajiny je neudržateľný," uviedol prezident Svetovej banky Robert Zoellick. Podľa neho sa krajina dostala do kritického bodu a je potrebné, aby prehodnotila úlohu štátu.

Odporúčanie prichádza v čase diskusií o ďalšom smere ekonomických reforiem v krajine, pretože v tomto roku sa pripravuje prevziať najvyššie úrady nová generácia. Dôraz na znižovanie vplyvu štátu v priemysle je v rozpore so stratégiou za posledných desať rokov.

Štátnym spoločnostiam kontrolujúcim domáci priemysel od ocele cez aerolinky, ropu po telekomunikácie pomáhajú lacné úvery od štátnych bánk. Podnikateľské skupiny sa sťažujú, že regulačné orgány napriek sľubom o otvorení ekonomiky štátne firmy chránia pred zahraničnou i súkromnou konkurenciou.

Čínski predstavitelia opakovane sľúbili, že podporia podnikateľov, ktorí tvoria väčšinu nových pracovných miest a bohatstva krajiny. Väčšina úverov od bánk však stále ide štátnym spoločnostiam.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu