Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rozhodujúci okamih: Grécku nechcú odpustiť obrovské dlhy, má prísť nová kríza!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ATÉNY/LONDÝN - Grécko vstupuje do rozhodujúceho týždňa, kedy sa ukáže, či o dohodnutú výmenu štátnych dlhopisov prejaví záujem dostatočný počet súkromných veriteľov. Ak nie, môže celá snaha zachrániť Grécko pred bankrotom skončiť fiaskom, upozorňuje ekonomický denník Financial Times (FT). Podľa jeho zdrojov sa práve takéto obavy teraz objavujú, pretože mnoho veriteľov sa zdráha na podmienky výmeny pristúpiť.

Súkromní veritelia držia štátne dlhopisy Grécka za zhruba 206 miliárd eur. Do štvrtkového večera sa majú veritelia rozhodnúť, či sa chcú výmeny zúčastniť. Dohodnuté podmienky stanovujú, že vďaka výmene dlhopisov by sa dlh Grécka znížil asi o 100 miliárd zo súčasných približne 350.

"Teraz vstupujeme do neznáma. Všetci si držia päste, ale v najbližších dňoch poletíme naslepo," cituje FT zdroj blízky veriteľom. Naznačil tak, že investori sa zrejme zdráhajú na výmenu pristúpiť. Zatiaľ ale nie je jasné, aký veľký odpor voči dohode medzi investormi panuje.

Ak má Grécko plán výmeny dlhopisov úspešne realizovať, musí na výmenu dobrovoľne pristúpiť aspoň 75 percent súkromných veriteľov. Zvyšok môžu Atény donútiť na základe doložky o spoločnom postupe (CAC), ktorú si minulý týždeň retroaktívne presadili.

Ak by záujem o výmenu gréckych dlhopisov prejavilo menej ako 66 percent veriteľov, nebude platná dokonca ani samotná doložka CAC. V takom prípade eurozóna s vysokou pravdepodobnosťou spadne do novej krízy.

Ľudia, ktorí sú do procesu výmeny gréckych dlhopisov zapojení, oficiálne problémy popierajú. Nikto z nich si ale netrúfa odhadovať, aký veľký podiel súkromných veriteľov sa k výmene nakoniec prihlási. Šéf Ústavu pre medzinárodné financie (IIF) Charles Dallara cez víkend povedal, že je optimistom a verí v úspešné zavŕšenie procesu. IIF je lobistickou skupinou, ktorá za súkromných​ ​veriteľov s Gréckom rokuje.

Výmena gréckych dlhopisov je nutná k tomu, aby Grécko znížilo zadlženie. To je aj predpoklad na čerpanie druhého záchranného úveru za 130 miliárd eur, ktorý Grécku schválila Európska únia a Medzinárodný menový fond. Predpokladá sa, že vďaka dohode so súkromnými veriteľmi celková zadlženosť Grécka do ôsmich rokov klesne na 120,5 percenta z terajších viac ako 160 percent hrubého domáceho produktu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu