Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Farmaceutický gigant experimentoval na chudobných deťoch, 14 zomrelo!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

SAN FERNANDO - Argentínsky farmaceutický koncern zaplatil smiešnych 400 000 pesos (v prepočte približne 68 000 eur) za to, že mal nezákonne testovať vakcíny na niekoľkých desiatkách detí. Prípad vyvolal v krajine vlnu rozhorčenia.

Súd sa začal prípadom zaoberať po tom, ako obdržal správu Národného úradu pre medicínu a výživu. V nej sa objavili informácie o tom, že v laboratóriach spoločnosti GlaxoSmithKline, ktorá vyrába liečivá, sa konali ilegálne pokusy na malých deťoch.

Testovania vakcíny proti chrípke sa v rokoch 2007 až 2008 zúčastnilo 15 000 detí mladších ako jeden rok pochádzajúcich z chudobných rodín. Štrnásť z nich malo kvôli tomu zomrieť. Lekári, ktorí s farmaceutickou firmou spolupracovali, mali dokonca podpisy rodičov, ktorí za experiment dostali peniaze, sfalšovať. Mnohí z nich boli totiž negramotní.

Svedkom nekalého experimentovalia sa okrem iných stala pediatrička Ana Marchesová z detskej nemocnice Evy Perónovej v Santiagu del Estero. Tá pre miestne médiá porozprávala o tom, ako lekári zneužívali nevedomosť rodičov. "Pokiaľ odmietli podpísať dokument, ktorý im predložili, urobili tak potajme za nich," odhalila šokujúce praktiky detská doktorka. Taktiež uviedla, že na mnohé choroby už existujú očkovacie látky, ale farmaceutické spoločnosti z dôvodu väčšieho zisku vyvíjajú aj stále nové vakcíny.

Podľa súdu GlaxoSmithKline aj lekári, ktorí pre farmaceutický gigant pracovali, porušili všetky zákonné požiadavky  na vykonávanie klinických testov na deťoch. Spoločnosť neochvejne tvrdí, že úmrtia nijako nesúvisia s vakcínami. Zároveň poprela, že by pacientom, ktorí sa zúčastňujú experimentov, za to platili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu