Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Po prasačej a vtáčej chrípke hrozí vraj ľuďom aj netopieria!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ATLANTA - Vedci objavili dôkazy o existencii "netopierej" chrípky, oznámil v odbornom článku americký časopis Proceedings of the National Academy of Sciences.

Jej schopnosť prenosu na človeka nie je jasná, rovnako ako nie je zrejmé, či a ako ľahko sa vírus takej chrípky môže šíriť.

O náleze chrípkového vírusu netopierov podľa odborníkov informovali už pred piatimi rokmi ruskí vedci, ale žiadne dôkazy o svojom objave nepredložili. Experti z Amerického centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), ktorí sa na terajšom výskume podieľali, v Guatemale skúmali v rokoch 2009 a 2010 cez 300 netopierov, v ktorých zažívacom trakte nový chrípkový vírus objavili.

Zvieratá sa živili ovocím a hmyzom, ale na ľudí neútočili. Napriek tomu vedci nevylučujú možnosť sprostredkovaného prenosu na človeka. Ak sa "netopieria" chrípka zmieša s bežnejšou formou, môže podľa CDC dôjsť k premiešaniu génov a vzniku nebezpečnejšej mutácie.

Vedci sa domnievajú, že netopiere sa chrípkou nakazili už pred stáročiami a v ich organizme vírus zmutoval. Zatiaľ sa však nepodarilo umelo kultivovať rast nového vírusu v prostredí ľudského bunkového materiálu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu