Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vražedný liek pre diabetikov: Zabil najmenej 1300 ľudí!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: whatsonsanya.com)

PARÍŽ - Francúzsky liek pre diabetikov Mediator, ktorý pomáha znižovať hmotnosť, s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobil smrť najmenej 1300 ľudí. Z predaja ho stiahli až po viac ako 30 rokoch.

"Zhruba 3100 osôb muselo byť hospitalizovaných po požití lieku počas 33 rokov, počas ktorých sa predával," uviedol Mahmúd Zureik z francúzskeho Národného inštitútu pre lekársky výskum (INSERM), ktorý spolupracuje na vyšetrovaní závadnosti lieku. "Tieto čísla sú však len približné."

Smrť pacientov, ktorých bolo údajne minimálne 1300, podľa Zureika spôsobili nežiaduce vedľajšie účinky lieku, ktorý ohrozoval predovšetkým srdcovú sústavu pacientov. V roku 2009 ho stiahli z európskeho trhu, keď sa preukázalo, že poškodzuje srdcovú chlopňu a spôsobuje pľúcnu hypertenziu.

Mediator, známy tiež ako benfluorex, lekári predpisovali na zníženie lipidov s tým, že to pomôže diabetikom kontrolovať hladinu cukru v krvi. Liek takisto potláčal chuť k jedlu. Z tohto dôvodu ho vo veľkej miere používali aj ľudia, ktorí netrpeli cukrovkou, ale chceli iba schudnúť.

Francúzskeho výrobca lieku, spoločnosť Servier, v súčasnosti vyšetrovajú pre podozrenie z klamania pacientov, neúmyselného zabitia alebo spôsobenia zdravotnej ujmy. Podľa niektorých zamestnancov firmy výrobca schválne neuvádzal niektoré vedľajšie účinky, aby bol lieku povolený predaj. Mediator od roku 1976 užilo zhruba päť miliónov pacientov.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu