Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Gréci zhromažďujú doma nadmerné množstvo liekov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ATÉNY - Gréci stále využívajú nadmernú zdravotnú starostlivosť vrátane užívania veľkého množstva liekov a absolvovania priveľa vyšetrení, čím zaťažujú sociálny systém krajiny bojujúcej s dlhovou krízou, uviedol minister zdravotníctva v stredu.

Andreas Loverdos povedal, že v roku 2011 vykonali v krajine 3,5 milióna CT vyšetrení, čo je dvakrát toľko ako v krajinách EÚ. Podľa ministra Loverdosa Gréci v súčasnosti vyhadzujú do odpadkov miliardu eur v exspirovaných liekoch, ktoré zhromažďujú doma.

"Nadmerné využívanie zdravotnej starostlivosti bolo pred tromi rokmi obrovské a stále je vysoké," povedal minister pre súkromný rozhlas Skai Radio. "Lekári predpisovali vlani veľa liekov a vyšetrení, hoci mali predpisovať oveľa menej." Desaťročia trvajúce mrhanie liekmi sa v roku 2011 znížilo na 3,75 miliardy z 5,6 miliardy v doku 2010 a ministerstvo zdravotníctva plánuje v tomto roku ušetriť ďalších 800 miliónov eur, povedal Loverdos.

Grécka vláda sa snaží obmedziť prílišné výdaje na sociálne zabezpečenie, čo je súčasť úsporných opatrení nariadených EÚ a Medzinárodným menovým fondom potom, ako Grécku od roku 2010 hrozí bankrot.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu