Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Radičová: Grécko nepatrilo medzi hlavné témy summitu EÚ

Iveta Radičová
Iveta Radičová

BRUSEL – Grécko nepatrilo medzi hlavné témy európskeho summitu, povedala slovenská premiérka Iveta Radičová po ukončení pondelňajšej schôdze lídrov EÚ v Bruseli. A priznala, že EÚ nie je s pokrokom v Grécku spokojná.

"O Grécku bola iba krátka diskusia a informácie predniesol grécky premiér Lukas Papadimos a predseda Európskej komisie José Manuel Barroso," povedala Radičová na stretnutí s novinármi. Dodala, že v prípade Grécka nie je v podstate nič nového, lebo hodnotiaca misia trojky, čiže zástupcov Európskej komisie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu je už vyše troch týždňov v Grécku a svoj pobyt predlžuje. Trojka hodnotí najmä jednotlivé kroky aténskej vlády v oblasti reforiem a najmä nový program pomoci pre Grécko, ktorý je podmienený dohodou so súkromným finančným sektorom.

"S krokmi, ktoré Gréci doteraz urobili, trojka zatiaľ nie je úplne spokojná a to najmä v oblasti trhu práce, liberalizácie profesií, potrebe ďalšieho znižovania miezd a implementácie štrukturálnych reforiem, vrátane vyššej daňovej disciplíny," uviedla Radičová.

Slovenská premiérka dodala, že podľa dostupných informácií rokovania v Grécku budú intenzívne prebiehať do konca tohto týždňa a ak budú úspešné, tak nový program pre Grécko už spolu s účasťou privátneho sektora, odsúhlasený naprieč celým politickým spektrom v tejto krajine, by mal byť spustený do polovice februára. Pričom sa pravdaže  vyhodnotia aj doteraz realizované programy zo strany gréckej vlády.

Európski lídri sa ku gréckej téme pracovne vrátia počas oficiálneho zasadania Európskej rady, ktorá sa bude konať 1. marca.

Lídri EÚ pri fiškálnej zmluve schválili všetko, čo si predpripravili

Európski lídri v rámci pondelkovej diskusie o novej fiškálnej zmluve schválili v Bruseli všetko, čo mali predpripravené. Po skončení mimoriadneho summitu to vyhlásila premiérka SR Iveta Radičová, pričom potvrdila, že k novej dohode sa pripojili všetky krajiny EÚ s výnimkou Veľkej Británie a Českej republiky.

Pokiaľ úspešne prebehne ratifikácia v jednotlivých krajinách, mali by sa zaviesť nové pravidlá o vyrovnanom rozpočte, automatický mechanizmus na zavedenie nevyhnutných korekčných opatrení, pravidlo neakumulovať dlhy mimo účtu verejnej správy, povinnosť podávania predbežných správ o emisiách dlhopisov členských štátov či organizácia pravidelných stretnutí lídrov eurozóny najmenej dvakrát ročne.

Na eurosummitoch by pritom mali zúčastňovať aj tie nečlenské krajiny eurozóny, ktoré ratifikujú novú zmluvu a budú tak môcť spolurozhodovať o všetkom dôležitom, zdôraznila Radičová. "Ak sa štáty pripravujú na vstup do eurozóny, tak by mali byť pri tvorbe takýchto pravidiel prítomné," vysvetlila.

Český premiér Petr Nečas podľa nej ostatným kolegom vysvetlil, že vzhľadom na vnútropolitickú situáciu v ČR nemá v súčasnosti mandát na podpis fiškálnej zmluvy. "Momentálne ústavno-právne dôvody, postoj a kompetencie prezidenta aj vnútrokoaličné diskusie nevytvárajú podmienky na úspešnú ratifikáciu," priblížila slovenská premiérka. Zároveň však Nečas nevylúčil možný neskorší prístup k ratifikácii fiškálnej zmluvy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu