Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zoznam dlžníkov: Pastier oviec visí štátu takmer 11 miliónov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixdaus.com)

ATÉNY - Grécko minulý mesiac zverejnilo zoznam dlžníkov štátu. Figuruje medzi nimi aj pastier oviec, ktorý krajine dlhuje takmer jedenásť miliónov eur!

Nemajetný obyvateľ gréckeho ostrova Kréta patrí medzi najväčších dlžníkov. Šesťdesiatpäťročný Stelios Parasyris dlhuje gréckemu štátu 10,8 milióna eur. Pred 17 rokmi totiž podvodom získal preplatok na daniach vo výške 30 miliónov drachiem, čo je približne 92 400 eur.

Parasyris, ktorý teraz žije v chatrči a obhospodaruje stádo 50 oviec, denníku  Ethnos povedal, že svoje povinnosti zaplatil už trikrát, ale pokuty a úroky za dlhé roky zvýšili jeho dlh až do astronomickej výšky.

"Ak sú aj ostatní na zozname dlžníkov chudobní tak ako ja, tak nevidím pre našu krajinu žiadnu budúcnosť," reagoval otec piatich detí, ktorý je jedným zo štyroch tisíc ľudí na zozname dlžníkov štátu.

Grécke ministerstvo financií zverejnilo už vlani v septembri zoznam šiestich tisíc podnikateľov a spoločností, ktoré dlhujú štátu okolo 30 miliárd eur. V období od decembra do januára navyše tamojšie úrady vydali zatykače na takmer 500 ľudí kvôli daňovým únikom a nezaplateným poplatkom štátu. Väčšina zo zatknutých však krátko nato prepustili na kauciu, alebo ich obvinenia zastavili.

Grécko sa potýka so štátnym dlhom vo výške 350 miliárd eur. V roku 2010 získalo od Európskej únie a Medzinárodného menového fondu záchranný balík vo výške 110 miliárd eur. Aby sa vyhlo hroziacemu bankrotu, zúfalo potrebuje ďalšie peniaze.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu