Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Odstránenie vraku Costa Concordia bude trvať až 10 mesiacov

Costa Concordia
Costa Concordia

GIGLIO - Odstránenie luxusnej výletnej lode Costa Concordia, ktorá sa prevrátila pri talianskom pobreží, potrvá podľa odborníkov sedem až desať mesiacov. Uviedla to dnes agentúra AP.

Prebiehajúce záchranné operácie v nedeľu pozastavilo nepriaznivé počasie a rozbúrené more. Úrady odvolali začiatok operácií na odčerpanie 1,8 milióna litrov paliva, ako aj pátranie po zostávajúcich nezvestných cestujúcich. Stalo sa tak po zistení, že Costa Concordia sa v priebehu šiestich hodín posunula o štyri centimetre. Výška vĺn na rozbúrenom mori pritom presahovala jeden meter.

V sobotu našli pátracie tímy v lodi 17. telo, ktoré identifikovali ako peruánsku členku posádky s menom Erika Soriová. Nezvestnými je ešte 16 ľudí; identita jedného objaveného tela ešte nie je oficiálne známa.

Výletná loď s vyše 4200 pasažiermi a členmi posádky narazila 13. januára pri toskánskom ostrove Giglio na podmorské skaly a prevrátila sa na bok. Kapitán sa totiž odklonil od plánovanej trasy a priveľmi sa priblížil k pobrežiu ostrova.

Odčerpanie paliva z 15 nádrží, čo sa rovná 80 percentám všetkého paliva na palube, bude podľa expertov trvať 28 dní. Ďalšie práce budú zamerané na strojovňu, kde sa nachádza takmer 350 metrov kubických nafty, paliva a mazacieho oleja. Uviedol to predstaviteľ civilnej ochrany Franco Gabrielli, ktorý má na starosti záchranné operácie.

Až po odstránení paliva môžu začať práce na odstraňovaní vraku obrej lode, a to buď odtiahnutím v jednom kuse alebo rozrezaním na menšie časti. Celkovo to bude podľa Gabrielliho trvať sedem až desať mesiacov. Znamená to, že vrak bude viditeľný z pobrežia Giglia celú letnú turistickú sezónu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu