Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

V Taliansku sa ozývajú hlasy: Vstup do eurozóny nemusel byť najlepší krok

Ilustračné foto
Ilustračné foto

RÍM - Slovenská delegácia na čele s predsedom parlamentu Pavlom Hrušovským (KDH) hovorila na rokovaniach v Ríme s predstaviteľmi Talianska najmä o záchrane eura a stabilite eurozóny.

Talianska strana prezradila slovenskej, že na Apeninskom polostrove sa ozývajú názory, že vstup do eurozóny nemuselo byť pre krajinu najlepšie riešenie. Časť verejnosti si vraj myslí, že krajina dopláca na stratu vlastnej meny.

Šéf Zahraničného výboru Senátu Talianskej republiky Lamberto Dini nezdieľa názor, že by euro bolo pre krajinu zlé. Chýba mu však jasnejšia politika zo strany európskych lídrov, aby dokázali krízu zastaviť a nájsť riešenie. Myslí si, že ochrana eura je v záujme všetkých. Zároveň zdôrazňuje, že každý členský štát by mal mať pocit, že môže ovplyvniť procesy. Preto treba hľadať riešenia spoločne.

"Aby dve krajiny nerozhodovali za všetkých. Je dobré, že všetci sa budeme spolu rozprávať, lebo nemôže o všetkom rozhodovať Nemecko a Francúzsko," povedal na rokovaní s Hrušovského delegáciou.

Myslí si, že treba prijať harmonizačné opatrenia, zabezpečiť ekonomický rast. Podľa neho nie je možné stále len škrtať. Hrušovský súhlasí, že riešenia nemôžu byť len o úsporných opatreniach. Myslí si, že všetky zmeny si vyžadujú veľkú politickú odvahu. Upozornil, že ak sa prijmú, budú zo začiatku znamenať oslabenie sociálnych istôt. Podľa šéfa slovenského parlamentu nie je nikto nadšený, že sa budú musieť prijímať projekty menovej a rozpočtovej únie.

"Pretože tieto projekty dávajú návod na rôzne populistické nacionalistické tendencie," poukázal s tým, že väčšina zmien si bude vyžadovať ústavnú väčšinu niekedy dokonca referendum.

Podľa neho "všetci rešpektujú, že je treba urobiť poriadok v národných ekonomikách, treba prijímať rozhodnutia na úrovni národných štátoch".

Preto je rád, že mohol informovať o prijatí ústavného zákon o rozpočtovej zodpovednosti. Talianska strana ho podľa Hrušovského ocenila. Slovenská delegácia sa so svojimi hostiteľmi rozprávala aj o harmonizácii daní a ďalšej integrácii Európy. Talianski predstavitelia si vedia predstaviť aj harmonizáciu dôchodkových systémov. Slovenská strana zastáva názor, že priame dane a dôchodkový systém by mali zostať na národnej úrovni.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu