Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Závislosť na ratingových agentúrach: Sme ich otrokmi?!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: sanglucci.com)

BRUSEL - Sme väzňami ratingových agentúr? pýta sa dnes belgický denník Le Soir. Diskusia o ich vplyve sa teraz v Európskej únii opäť rozbieha. Napríklad podľa známeho belgického ekonóma Paula De Grauwa sa "z nás stali ich otroci a treba s tým niečo robiť".

"Bolo by potrebné oslobodiť sa od ratingových agentúr, stali sa z nás ich otroci," povedal denníku De Grauwe, ktorý pôsobí na Katolíckej univerzite v Louvain.

Avšak podľa experta Bruegelovho strediska v Bruseli Nicolasa Verona to tak nie je. Dôkazom je podľa neho dianie na trhoch po piatkovom znížení ratingu agentúrou Standard & Poor 's. "Trhy nereagovali v júli, keď o najvyšší rating AAA prišli Spojené štáty, ani teraz," povedal Verona.

Aj Le Soir pripomína, že nedávne zníženie ratingu deviatke krajín eurozóny vrátane Francúzska a Rakúska, ktoré sa doteraz pýšili najvyšším možným hodnotením úverovej spoľahlivosti, nechalo trhy viac menej chladnými. Francúzsko síce prišlo o svoju najvyššiu známku, ale v pondelok sa mu podarilo na trhoch získať u krátkodobých pôžičiek 8,5 miliardy eur.

De Grauwe aj tak ale zdôraznil potrebu znížiť závislosť na agentúrach, po ktorej volajú aj mnohí európski politici. Rozhodnutie agentúr totiž ovplyvňuje kroky ďalších hráčov v niekoľkých dôležitých oblastiach: vplyvy majú napríklad na politiku Európskej centrálnej banky, na reguláciu bánk a tiež na správu investičných fondov. Napríklad niektoré fondy sľubujú, že budú držať u najmenej 50 percent aktív len dlhopisy s najvyšším ratingom. Ak o neho prídu, potom ich musia predať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu