Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tichý zabijak: Objavili nový druh tuberkulózy, neexistujú na ňu lieky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: youthkiawaaz.com)

BOMBAJ - V Indii sa objavil nový druh ochorenia tuberkulózy, na ktorý nepomáha žiadny z liekov. Odborníci v Bombaji chorobu nazývajú TDR (Totally Drug Resistant, v preklade úplne odolný voči liekom).

Indovia zaznamenali rastúci počet chorých, u ktorých neúčinkuje žiadna dostupná liečba. Prvýkrát o novom druhu TBC lekári informovali 21. decembra po tom, čo sa od októbra snažili bezúspešne vyliečiť štyroch pacientov. Cez víkend napísal denník Times of India, že pacientov je v jednej bombajskej nemocnici už najmenej 12.

"Tieto prípady sú len špičkou ľadovca," pripustila v rozhovore pre denník primárka pľúcneho oddelenia spomínaného zariadenie Amit Athawaleová.

Tuberkulóza je jedným z najväčších zabijakov na svete. Len v predminulom roku bola príčinou smrti 1,7 milióna ľudí. Ďalších 7,7 milióna sa ňou v rovnakom období nakazilo. Liečba TBC je náročná a trvá niekoľko mesiacov.

V minulosti už boli identifikované prípady odolnosti baktérií vyvolávajúcich tuberkulózu voči liekom pre jednotlivé fázy liečby. Týchto variantov odborníci zaznamenali niekoľko desiatok tisíc a Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odhaduje, že tento rok sa nimi nakazia dva milióny ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu