Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Novinka v právnom systéme: Spravodlivosť a nevina sa bude dať kúpiť!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: killinofirm.com)

PRAHA - Za peniaze sa dá kúpiť naozaj už asi všetko. Ak budú chcieť bohatí občania Českej republiky jazdiť opití, zrážať chodcov ako kolky alebo dostanú chuť zmlátiť manželku, prečo nie? Zaplatia a bude im odpustené!

Tento prielom v českom práve môže priniesť novela Trestného poriadku navrhnutá ministerstvom spravodlivosti. Prvým čítaním už prešla a má veľkú šancu na schválenie. Niektorí právnici však varujú, že spravodlivosť tým dostane na frak.

V praxi by dohoda o vine a treste mohla vyzerať takto: Opitý vodič zrazí chodca, presvedčí ho, aby prijal peniaze a podpísal, že sa voči nemu vzdáva všetkých nárokov. Ak tí dvaja budú s týmto riešením uzrozumení aj neskôr pred štátnym zástupcom a uzavrú medzi sebou dohodu, ktorú následne formálne schváli aj súd, všetko bude rýchlo a navždy uzavreté. Samozrejme bez trestu v podobe väzenia alebo podmienky pre vinníka. Súd ale nie je návrhom na schválenie dohody o vine a treste úplne viazaný. Môže ho odmietnuť, napríklad kvôli neprimeranosti medzi činom a náhradou škody.

Ministerstvo spravodlivosti chce tým uľahčiť prácu preťaženým súdom v prípade menej závažných trestných činov. Právnici však bijú na poplach. "Vo chvíli, kedy sa uzavrie pevná dohoda o vine a treste, tak je to do istej miery obchod," hovorí pražský sudca Libor Vávra. Advokátka Dagmar Raupachová zas upozorňuje, že bohatší ľudia budú vo výhode, a že podobné dohody zamedzia prevencii trestu.

Predseda výboru pre ústavné záležitosti Poslaneckej snemovne Marek Benda (ODS) novinku obhajuje. "Je to zrýchlenie konaní, aby sa pred súdom nemuselo dokazovať, čo sa presne stalo. Na Slovensku to po dlhej debate zaviedli a nevytvára to tam zásadný problém."

 

Kde sa bude možné dohodnúť:

- Trestné činy z nedbanlivosti

- Menej závažná majetková trestná činnosť

- Menej závažný násilný čin

 

Kde bude dohoda nemožná:

- Vražda

- Znásilnenie

- Týranie zverenej osoby zvlášť hrubým spôsobom

- Závažná trestná činnosť u detí

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu