Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hackeri sa nebabrú: Zverejnili citlivé informácie o ľuďoch z NATO!

ilustračné foto
ilustračné foto

LONDÝN - V databáze osobných údajov, ktorú získala a zverejnila hackerská skupina Anonymous po vianočnom kyberútoku na počítače americkej bezpečnostnej poradenskej firmy Stratfor, sú aj údaje o stovkách zamestnancov NATO, tajných služieb a príslušníkov armády. Na internete sú tak voľne prístupné napríklad e-mailové adresy a heslá úradníkov, ktorí pracujú pre najdôležitejšie britské vládne úrady a prichádzajú do styku s citlivými informáciami. Píše o tom dnešné vydanie britského denníka Guardian.

Útok hackerov z hnutia Anonymous na spoločnosť Stratfor sa odohral vlani 25. decembra. Hackeri oznámili, že firme ukradli 200 GB e-mailov a údajov o kreditných kartách, ktoré podľa nich patria klientom Stratforu.

Denník Guardian požiadal amerického odborníka na kybernetickú bezpečnosť Johna Bumgarnera, aby zverejnenú databázu kontaktov podrobil analýze. Bumgarner dospel k záveru, že v zozname asi 850-tisíc mien, ktoré si predplatili prístup k obsahu internetových stránok Stratforu sú aj ľudia z britských vládnych inštitúcií alebo z NATO. Americký expert identifikoval mená 221 zamestnancov britského ministerstva obrany, 242 zamestnancov Severoatlantickej aliancie alebo 46 úradníkov ministerstva zahraničia. V databáze našiel aj kontakty siedmich ľudí z britského úradu vlády, 67 zamestnancov Scotland Yardu alebo 14 ľudí z ministerstva vnútra.

V zoznamoch Stratforu boli prirodzene aj tisícky vládnych zamestnancov zo Spojených štátov. Podľa Bumgarnera napríklad 19-tisíc príslušníkov armády vrátane 173 Američanov, ktorí sú nasadení v Afganistane a 170 nasadených v Iraku, ale aj adresy niekdajšieho viceprezidenta Dana Quaylea a bývalého ministra zahraničia Henryho Kissingera.

Problém predstavuje hlavne fakt, že e-mailový kontakt niektorých osôb nie je všeobecne známy a že hackeri adresy zverejnili aj so zakódovanými heslami, ktoré sa však dajú ľahko prelomiť. Zdatnejší užívatelia internetu by tak mohli ľahko získať prístup do e-mailových schránok ľudí, ktorí pracujú s citlivými a dokonca aj tajnými informáciami.

Zástupcovia britskej vlády však odmietajú, že by zverejnená databáza mohla predstavovať nejaké bezpečnostné riziko. "Sme si vedomí toho, že údaje predplatiteľov Stratforu boli zverejnené na verejne prístupných stránkach. V súčasnej chvíli ale nič nenaznačuje, že by to nejako mohlo ohroziť britské vládne inštitúcie," povedal hovorca britskej vlády.

Hackeri odcudzili aj kontakty britských poslancov. Jednou z obetí je barónka Emma Nicholsonová, ktorá v rozhovore s Guardian incident odsúdila. "Dať napospas údaje o vládnych úradníkoch je príšerne nefér. Úradníci v citlivých oblastiach ako je obrana či armáda môžu byť dokonca vystavení určitému nebezpečenstvu. Chrániť tieto dáta je naozaj veľmi ťažké, ale nie je to nemožné," uviedla poslankyňa.

Anonymous je medzinárodná skupina hackerov bez pevnej organizačnej štruktúry. Aktivisti sa väčšinou zapájajú do ad hoc "operácií" rôzneho druhu. Známa je predovšetkým vďaka útokom na firmy, ktoré vypovedali spoluprácu kontroverznému portálu WikiLeaks. Medzi terčmi hackerov bola napríklad firma MasterCard. Naposledy začiatkom januára spustila skupina portál na odhaľovanie neonacistov nazi-leaks.net, ktorý má prinášať výbušné informácie z krajne pravicovej scény.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu