Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Tibeťan sa podpálil a prosil o návrat dalajlámu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PEKING - Najmenej jeden Tibeťan sa dnes pokúsil upáliť v juhozápadnej Číne. Oznámila to agentúra AFP s odvolaním sa na organizáciu Free Tibet. Prípad sa stal v juhozápadnej provincii S'-čchuan v blízkosti kláštora Kirti.

Muž, podľa svedectva zrejme laik, sa zapálil a pritom volal po návrate duchovného vodcu Tibetu dalajlámu z indického exilu.

Príslušníci čínskych bezpečnostných síl na ňom plamene uhasili a odviezli ho. Stav popáleného muža nie je známy.

Podľa organizácie Free Tibet sa neďaleko prvého incidentu krátko potom pokúsila o upálenie ešte jedna osoba. Avšak hovorkyňa Medzinárodnej kampane pre Tibet (ICT) Kate Saundersová mohla potvrdiť len jeden prípad.

Ani miestne úrady, ani zdroje z nemocnice alebo z kláštora Kirti sa k informáciám oboch mimovládnych organizácií nechceli vyjadriť.

Ide už prinajmenšom o štrnásty takýto prípad za necelý rok. Upalujú sa obvykle mnísi, respektíve mníšky. Vlani v marci sa v Kirti upálili mladý mních, ktorého príklad nasledovalo desať budhistických mníchov, mníšok i bývalých mníchov. Najmenej sedem z nich svoj ​​čin, spáchaný v beznádejnom vzdore voči silnejúcemu čínskemu útlaku v Tibete, neprežilo. Drvivá väčšina pokusov sa odohrala v čínskej provincii S'-čchuan v oblastiach s veľkou populáciou Tibeťanov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu