Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Podpálil sa ďalší tibetský mních, hasiči ho mali kruto zbiť!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PEKING - Bezpečnostné sily sa dnes v juhozápadnej Číne stretli s tibetskými demonštrantmi potom, čo sa pokúsil o samovraždu upálením ďalší mních. Ide už o 16. prípad upálenia tibetských aktivistov za necelý rok.

Dnešný prípad sa odohral v juhozápadnej provincii S'-čchuan v areáli kláštora Kirti v oblasti Aba a zhromaždený dav sa potom dostal do potýčky s čínskou políciou, uviedla riaditeľka organizácie Free Tibet Stephanie Brigdenová, ktorá má sídlo v Londýne.

Oheň na sebe zapálil mních z kláštora. Policajti na ňom okamžite začali plamene hasiť a pritom ho kruto bili, povedala Kate Saundersová z hnutia Medzinárodná kampaň pre Tibet, rovnako sídliaceho v Londýne.

Zhromaždení ľudia sa preto snažili dostať zraneného z dosahu policajtov, čo sa im nakoniec podarilo. Avšak obidva zdroje sa zhodujú, že vzápätí sa dostali do potýčky s políciou, ktorá v dave zastrelila jednu ženu. Nespresnené množstvo osôb zatkla.

S políciou sa stretli príslušníci tibetskej menšiny v S'-čchuane aj budhistickí mnísi. V oblasti susediacej so samotným Tibetom je tibetské etnikum veľmi silno zastúpené.

Posledný prípad sa odohral minulú nedeľu v provincii Čching-chaj a niekoľko dní predtým aj pri kláštore Kirti. Upalujú sa obvykle mnísi, respektíve mníšky. Vlani v marci sa práve v Kirti upálili mladý mních, ktorého príklad nasledovalo desať budhistických mníchov, mníšok i bývalých mníchov. Najmenej sedem z nich svoj ​​čin, spáchaný v beznádejnom vzdore voči silnejúcemu čínskemu útlaku v Tibete, neprežilo. Osud ostatných ale nie je známy. Drvivá väčšina pokusov sa odohrala v čínskej provincii S'-čchuan v oblastiach s veľkou populáciou Tibeťanov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu