Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Južná Kórea a USA posilňujú svoju vojenskú pripravenosť

Ilustračné foto
Ilustračné foto

SOUL- Južná Kórea a USA dnes oznámili úmysel zvýšiť počet spoločných vojenských cvičení v obave, že nedávne odovzdanie moci v Severnej Kórei môže viesť k obnoveniu nepriateľstva.

V súčasnosti organizujú jedno spoločné vojenské cvičenie ročne, informovalo juhokórejské ministerstvo obrany. Plán, ktorý v princípe schválili na jeseň, podpíšu obe krajiny tento mesiac, dodalo ministerstvo.

Na Kórejskom ostrove zavládlo napätie po minulomesačnej smrti severokórejského vodcu Kim Čong-ila, ktorý riadil komunistickú krajinu od roku 1994. Jeho nástupcom sa stal jeho málo známy syn Kim Čong-un.

"Hrozba provokácie zo Severnej Kórey pretrváva ako konštantná možnosť, keďže Kim Čong-un ešte stále upevňuje svoj režim," zdôvodnilo juhokórejské ministerstvo v komuniké.

Soul sa obáva, že prechod moci na syna by mohol vyústiť v ďalšie nepredvídateľné provokácie. V roku 2010 bol Pchjongjang obvinený, že svojím torpédom potopil juhokórejskú vojenskú loď a že sa zúčastnil na prestrelke na juhokórejskom pohraničnom ostrove, v ktorej prišli o život štyria ľudia.

Dodatočné vojenské cvičenia majú presvedčiť Severnú Kóreu, že akýkoľvek útok by vyústil v odvetné opatrenia, dodalo ministerstvo.

V súčasnosti je v Južnej Kórei rozmiestnených 28.500 amerických vojakov. Krajina je ešte stále technicky vo vojne so Severnou Kóreou, keďže po kórejskej vojne v 50. rokoch nikdy neuzavreli mierovú dohodu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu