Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Otrasné: Vojaci močili na mŕtvoly Talibancov

Vojaci močili na mŕtvoly
Vojaci močili na mŕtvoly

WASHINGTON - Námorná pechota Spojených štátov oznámila v stredu, že vyšetrí video, na ktorom zrejme americkí vojaci v Afganistane močia na telá mŕtvych bojovníkov Talibanu.

Video, zverejnené na YouTube a ďalších webových stránkach, ukazuje štyroch mužov v bojových uniformách námornej pechoty, ako močia na tri mŕtvoly príslušníkov Talibanu. Jeden z vojakov vtipkuje: "Pekný deň ti želám, kamoš." Ďalší oplzlo žartuje o sprche.

Námorná pechota uviedla vo vyhlásení, že pôvod a autentickosť videa zatiaľ neoverili, ale skutky na ňom vôbec nezodpovedajú hlavným hodnotám námornej pechoty.

Dvaja americkí armádni predstavitelia povedali pod podmienkou anonymity, že video vyzerá na prvý pohľad autentické. Agentúre Reuters sa však nepodarilo nezávisle overiť video či jeho zdroj.

Moslimská skupina na obranu občianskych práv v USA odsúdila toto údajné znesvätenie ľudských pozostatkov v liste ministrovi obrany Leonovi Panettovi.

Video by mohlo zhoršiť protiamerické nálady v Afganistane po desaťročí vojny, v ktorej už dochádzalo k prípadom zneužívania, dodala agentúra Reuters.

 

´

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu