Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Za dobodanie mladého černocha z roku 1993 ich konečne odsúdili

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Britský súd poslal dnes dvoch mužov do väzenia na najmenej 14 rokov za dobodanie mladého černocha v Londýne pred takmer dvoma desaťročiami. Zločin odhalil rasizmus v radoch polície a viedol rodinu obete k dlhému boju za spravodlivosť.

Vražda 18-ročného Stephena Lawrencea v roku 1993 šokovala Britániu a stala sa istým symbolom skrývanej rasovej nespravodlivosti. Trvalo až 19 rokov, pokým v prípade niekoho usvedčili - a ďalší traja podozriví sú stále na slobode.

Sudca Colman Treacy označil vraždu za zločin motivovaný rasovou nenávisťou. Dvoch obžalovaných odsúdil na doživotie s tým, že Gary Dobson si vo väzení odsedí najmenej 15 rokov a dva mesiace a David Norris 14 rokov a tri mesiace. Tresty sú pomerne nízke, pretože v čase činu neboli plnoletí - mali 17 a 16 rokov. Dnes by za rasovo motivovanú vraždu nožom ako dospelí dostali najmenej 30 rokov.

Na Lawrencea zaútočili v apríli 1993 piati mladí muži, keď čakal na autobusovej zastávke so svojím kamarátom. Po rasistických urážkach ho bodli do ruky a hrude. Snažil sa utiecť, no v dôsledku zranení sa zrútil a vykrvácal. Polícia zatkla piatich mladíkov vrátane Norrisa a Dobsona. Štát však žalobu neskôr stiahol pre nedostatok dôkazov. Žaloba rodiny Lawrencea z roku 1994 stroskotala dva roky neskôr, keď sudca nepripustil výpovede identifikujúce obžalovaných.

Postup polície v prípade prešetroval bývalý sudca William MacPherson, ktorý v správe v roku 1999 poukázal na množstvo nedostatkov pri vyšetrovaní a obvinil londýnsku políciu z "profesionálnej nespôsobilosti a inštitucionálneho rasizmu".

V Británii následne prijali zákon vyžadujúci, aby polícia a ďalšie verejné inštitúcie aktívne bojovali proti rasizmu a podporovali rovnosť. Zrušili okrem toho tradičný princíp, podľa ktorého nemožno obžalovaného znova súdiť pre obvinenia zo zločinu, ktorých ho už raz súd zbavil.

Polícia prípad znova vyšetrovala a vedci našli nové dôkazy pomocou metód, ktoré ešte v roku 1993 nemali k dispozícii, ako je analýza DNA. Sudca Treacy konštatoval, že vyšetrovanie nepreukázalo, kto držal vražednú zbraň, avšak ktokoľvek Lawrencea bodol nožom, urobil tak s "vedomím a súhlasom" Dobsona a Norrisa.

Dobsonov otec po oznámení verdiktu v súdnej sieni zakričal "hanba vám". Pri odchode sudcu začalo niekoľko ľudí tlieskať. Norris pozdravil stúpencov zdvihnutým palcom, keď ho odvádzali. Obaja už trestaní odsúdení trvali na svojej nevine a nepreukázali ľútosť.

Lawrenceova matka Doreen uviedla, že vrahovia dostali nízke tresty, no "ruky sudcu boli spútané". Dodala, že rozsudok je pre rodinu "počiatkom nového života". Otec Neville Lawrence, s ktorým sa manželka šesť rokov po vražde ich syna rozviedla, vyjadril nádej, že Dobson a Norris teraz identifikujú zvyšných členov gangu.

Šéf londýnskej polície Bernard Hogan-Howe uviedol, že polícia sa nevzdá snahy o stíhanie ďalších vrahov, ktorí by "nemali pokojne odpočívať vo svojich posteliach".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu