Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Väzňa z cely smrti prepustili: Vzápätí ho obvinili z pomsty súdu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TOLEDO - Škóta Kena Richeyho, ktorého prepustili z väzenia v americkom štáte Ohio, kde strávil v cele smrti dve desaťročia, obvinili zo zanechania výhražného odkazu na záznamníku telefónu v súdnej sieni, kde ho pred takmer 25 rokmi odsúdili na smrť.

Richeyho zatkli v stredu v meste Tupelo v štáte Mississippi, kde teraz žije. Veľká porota v Ohiu ho totiž obžalovala z pomsty a porušenia príkazu na ochranu občianskych práv.

Úrady v okrese Putnam na severozápade Ohia podľa agentúry AP informovali, že Richey nechal na Silvestra vyhrážku na odkazovači telefónu okresného súdu. Odkaz bol namierený proti jednej osobe, ktorá ho pokladala za hrozbu. Nebudú sa však vyjadrovať k obsahu odkazu a neoznámia ani meno osoby, voči ktorej bola vyhrážka namierená.

Richey (47) vyšiel z väzenia v roku 2008 na základe dohody o vine a treste. Federálny súd mu totiž zrušil rozsudok aj trest smrti a vyhlásil, že mužovi obhajcovia prípad vôbec nezvládli.

Richey strávil v cele smrti 21 rokov po tom, čo ho usvedčili zo založenia požiaru v roku 1986 v obytnom komplexe v mestečku Columbus Grove, v ktorom zahynulo dvojročné dievčatko. Prokurátori uviedli, že požiar založil preto, aby sa pomstil svojej bývalej priateľke, ktorá v dome žila.

Muž poprel akúkoľvek účasť na zločine. Jeho nový tím obhajcov tvrdil, že vyšetrovatelia nesprávne naložili s dôkazmi použitými proti Richeymu a že experti použili nevedecké metódy na zistenie, či požiar bol založený benzínom alebo terpentínom.

Po rokoch odvolaní sa federálny súd postavil na Richeyho stranu a pôvodný rozsudok zrušil. Richey sa vrátil do Škótska, ale čoskoro prišiel opäť do Spojených štátov. Niekoľkokrát sa dostal do sporu so zákonom - okrem iného bol obvinený z napadnutia svojho syna.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu