Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prežijú západné vtipy o Kim Čong-ilovi jeho smrť?

Kim Čong-il
Kim Čong-il (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Smrť vodcu komunistickej Severnej Kórey Kim Čong-ila vzbudilo na Západe dohady o tom, ako dlho ho prežijú vtipy, ktoré majú na svedomí autori zo západných krajín. So svojimi silnými okuliarmi, vlasovou trvalou, béžovú bundou a atómovou bombou tam bol doteraz podľa agentúry AFP veľmi vďačným terčom.

"Milovaný vodca" bol obzvlášť obľúbený u humoristov v Spojených štátoch. Obľúbil si ho napríklad televízny program MADtv konzervatívnej stanice Fox, kde moderátor predstavujúci diktátora odstreloval hostí talk show v priamom prenose. Veľkú odozvu mal ako DJ diskotékovej internetovej stránky "Kim Čong-il ladí hĺbky".

Jeho úmrtie už vzbudilo obavy u fanúšikov relácie 30 Rock televízie NBC, v ktorom Kim Čong-il má vždy nejakú postavu, uviedla AFP. Podľa herečky kórejského pôvodu Margaret Choovej, ktorá v ňom hrá úlohu Kima, ide však skôr o tragikomédiu pri pomyslení na skutočný údel ľudí žijúcich v izolovanej krajine s megalomanským diktátorom, "ktorý sa považuje za génia".

Najznámejšou satirou o Kimovi je pritom zrejme celovečerný film "Team America, polícia sveta", v ktorom diktátor predhodil inšpektora OSN žralokom, chystal atentáty vo svete a spieval: "Som najchytrejší a najsilnejší, ale asi si to nikto neuvedomuje".

Humoristi si podľa AFP radi uťahujú tiež z oslavného a obdivného tónu, s akým o Kimovi informujú severokórejské médiá. Dovolili si napríklad nehanebne tvrdiť, že "milovaný vodca" trafil hneď na prvýkrát všetkých 11 jamiek v golfe, sotva prvýkrát vzal do ruky golfovú palicu.

Mimoriadne úspešný je aj blog kimjongillookingatthings.tumblr.com (Kim Čong-il sa pozerá na veci), na ktorom sa objavujú Kimove fotografie z jeho oficiálnych ciest po krajine, kde si prezerá napríklad, čo Severokórejčania vyrobili, a to od nastrojeného stola s pochutinami po všetky možné predmety. Portugalský zakladateľ blogu Joao Rocha hovorí, že jeho stránky od oznámenia Kim Čong-ilovej smrti navštívili vyše štyri milióny ľudí.

"Jeho bunda a okuliare, samozrejme vyvolávajú smiech. Najúžasnejší je ale jeho pohľad: niekedy má človek pocit, že absolútne nevie, na čo sa to vlastne pozerá," podotýka podľa AFP Rocha.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu