Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Pohreb tyrana Kim Čong-ila: Herecké výkony "trúchliacich" až do bezvedomia

Pohreb Kim Čong-ila Zobraziť galériu (38)
Pohreb Kim Čong-ila

PCHJONGJANG- Pohreb severokórejského vodcu Kim Čong-ila sa dnes začal v metropole komunistickej krajiny Pchjongjangu. Prvá časť ceremónií sa konala v mauzóleu Kumsusan, kde boli vystavené jeho pozostatky.

Veľký pohrebný sprievod s telom zosnulého vodcu následne prechádzal centrom zasneženého hlavného mesta. Ulice lemovali vojaci so sklonenými hlavami a desiatky tisíc nariekajúcich obyvateľov. V čele pomaly idúceho sprievodu viezla limuzína obrovský portrét usmievajúceho sa Kima. Jeho následník a najmladší syn Kim Čong-un kráčal vedľa pohrebného auta.

Pohreb Kim Čong-ila
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: SITA)

 

V sprievode bol aj švagor Kim Čong-ila a podpredseda mocnej Komisie národnej obrany Čang Song-tchek, ktorý bude podľa očakávaní hrať kľúčovú úlohu pri vládnutí Kim Čong-una.

Pohrebný sprievod vyrazil z mauzólea Kumsusan, kam sa po troch hodinách a 40-kilometrovej trase opäť vrátil. Podľa očakávaní bude telo Kim Čong-ila zabalzamované a vystavené v sklenenej rakvy vedľa tela jeho otca Kim Ir-sena, uviedla agentúra DPA. Záverečná celonárodná rozlúčka sa uskutoční vo štvrtok, na poludnie sú vyhlásené tri minúty ticha.

Počasie v Pchjongjangu je poznačené hustým snežením, čo štátne médiá označili za dôkaz, že aj obloha "smúti" za bývalým lídrom.

Pohreb Kim Čong-ila
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: SITA)

 

Kim Čong-il, ktorý vládol v Severnej Kórei železnou päsťou po smrti svojho otca a zakladateľa štátu Kim Ir-sena v roku 1994, zomrel podľa oficiálnych informácií 17. decembra vo veku 69 rokov na srdcový infarkt. Viedol jednu z najchudobnejších krajín sveta s obrovskou armádou, pričom presadzoval vývoj jadrových zbraní. Podľa odhadov za jeho vlády zahynuli od hladu stovky tisíc ľudí. 

Štátne médiá ho vyzdvihujú za "budovanie svetlej budúcnosti" krajiny. Za svojho následníka určil Kim najmladšieho syna Kim Čong-una, oficiálne už označovaného za "najvyššieho vodcu" strany, štátu a armády.

Zahraničných predstaviteľov podľa diplomatického zdroja úrady požiadali, aby sa pred poludním zhromaždili na športovom štadióne, odkiaľ ich previezli do paláca Kumsusan na pohrebný sprievod.

 

Pohreb Kim Čong-ila
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: SITA)

 

 

 

Na záberoch ľudia v uliciach plakali, hlasno bedákali a v kŕči sa chytali za srdce. Podľa štátnej tlačovej agentúry mnoho trúchliacich ľudí stratilo vedomie.

Pred smútočnými ceremóniami nebol zverejnený žiadny program a na pohrebe sa nezúčastňujú žiadne zahraničné delegácie. 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu