Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Kimov vlak neopustil hlavné mesto, zrejme zomrel v posteli

Kim Čong-il
Kim Čong-il

SOUL - Severokórejský vodca Kim Čong-il nemohol zomrieť vo vlaku, keď sa vracal do hlavného mesta Pchjongjang, keďže jeho vlak sa v deň jeho smrti nepohol z metropoly Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR).

Členom juhokórejského parlamentného výboru pre kontrolu spravodajských služieb to v utorok potvrdil jej šéf Won Sei Hoon. Podľa jeho slov Kimov pozorne sledovaný obrnený vlak v sobotu Pchjongjang neopustil.

Potvrdzujú to zábery z amerického špionážneho satelitu. Kim sa možno niekam v sobotu chystal, no je taktiež veľmi pravdepodobné, že zomrel doma vo svojej posteli, a ak zomrel vo vlaku, ten sa nepohyboval, povedal poslancom Won, ktorého citovali tamojšie médiá.

Kim Čong-il podľa oficiálnych správ komunistickej krajiny zomrel v sobotu vo veku 69 rokov na infarkt v dôsledku vyčerpania. Stať sa tak malo v jeho vlaku, keď sa vracal z inšpekčnej cesty po krajine. O jeho smrti sa svet dozvedel v pondelok, čínsky veľvyslanec však mal o jeho skone informovať Peking už v sobotu.

Juhokórejskí agenti sú preto pod paľbou ostrej kritiky, keďže podľa oficiálnych predstaviteľov krajiny zlyhali tretíkrát v krátkom čase. Prvým zlyhaním údajne bola absencia varovania pred minuloročným bombardovaním ostrova, druhým torpédový útok na juhokórejské plavidlo v Žltom mori z roku 2010.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu